Прихильники незалежності Каталонії штурмували регіональний парламент у Барселоні.

Річницю референдуму про суверенітет провінції відзначено масовими акціями протесту.

 

 

У річницю референдуму про незалежність Каталонії в понеділок, 1 жовтня, в провінції відбулися масштабні демонстрації та мітинги. Спершу студенти пройшли маршем центром Барселони. У місті Сант-Хуліа-де-Раміс лідери руху незалежності виступали з промовами про відділення від Іспанії, а в Жироні була організована сидяча акція протесту на залізничних коліях на двірці. Втім, за даними поліції, ці акції майже не позначилися на роботі транспорту.

 

У Барселоні загалом упродовж дня на вулиці вийшли близько 180 тисяч осіб. У центрі міста відбулася хода під гаслом «Повторимо 1 жовтня». Учасники акції протестували проти насильства, до якого вдалася поліція, щоб не допустити голосування на референдумі, а також проти переслідування політиків, котрі домагалися незалежності провінції. Про це повідомило видання La Vanguardia з покликом на дані поліції.

 

До вечора демонстрації в Барселоні переросли в безлади: почалися сутички між радикальними прихильниками незалежності Каталонії і поліціянтами. Радикально налаштовані демонстранти спробували штурмувати загородження біля реґіонального парламенту в Барселоні. Учасники акції в балаклавах розпочали зводити барикади, а також кидали каміння в правоохоронців.

 

Заспокоїти пристрасті намагався керівник уряду Каталонії Жоакіма Торре, проте демонстранти освистали його під час виступу. Торре, котрий традиційно користувався підтримкою каталонських сепаратистів, звинуватили в тому, що він не чинить достатнього спротиву Мадриду.

 

Нагадаємо, що першого жовтня 2017 року уряд Каталонії намагався провести референдум про незалежність реґіону від Іспанії. Центральна влада забороняла його проведення й зробила все можливе, аби мешканці провінції не підійшли до урн для голосування. Тим не менше, референдум пройшов. За даними влади реґіону, незалежність Каталонії підтримали не менш як 90 відсотків його учасників. Хоча виборча фреквенція, за даними каталонської влади, становила лише 42,3%. 

02.10.2018