Нобеля з медицини цьогоріч отримали японський і американський науковці.

Вони займаються дослідженнями в царині терапії раку.

 

    

 

У Стокгольмі в понеділок, першого жовтня, оголосили лауреатів Нобелівської премії в галузі фізіології і медицини. Ними стали науковці Джеймс Еллісон і Тасуку Хондзе. Вони розробили новий метод імунотерапії раку. Про це повідомив Нобелівський комітет на своїй сторінці в Twitter.

 

Як зазначається в повідомленні, науковців нагородили «за відкриття терапії раку шляхом пригнічення негативної імунної регуляції».

 

Тасуку Хондзе народився 1942 року в Японії. З 1988 року працює професором університету в Кіото. Джеймс Аллісон народився 1948-го в США. Зараз він очолює кафедру в Г'юстонському університеті.

 

Еллісон займався дослідженнями білка, за допомогою якого можна уповільнити роботу імунної системи для ефективнішої боротьби з раковими клітинами. Учені разом розробили новий спосіб лікування меланоми і деяких інших видів раку.

 

Багато експертів ще два роки тому пророкували, що Хондзе й Еллісон отримають премію. Такі прогнози робили за кількістю згадок наукових робіт. 

 

Нагадаємо, що 2017 року цю премію отримали вчені зі США Джеффрі Голл, Майкл Росбаш і Майкл Янґ – за дослідження в сфері механізмів функціонування біологічного годинника в організмі людини, а також у тварин і рослин. У 2016 році лауреатом став професор Токійського університету Есінорі Осумі. Вчений-біолог отримав нагороду за відкриття механізмів аутофагії – системи саморегулювання клітини, яка забезпечує виділення ферментів, що руйнують її внутрішні структури.

 

Премію в царині фізіології і медицини присуджує Королівський каролінський медико-хірургічний інститут Стокгольма. У його Нобелівську асамблею входять 50 осіб. Сума Нобелівської премії цьогоріч становитиме понад мільйон доларів.

01.10.2018