У МЗС Польщі не бачать труднощів з Україною, але не розуміють підтримки владою націоналістів.

 

Віце-міністр закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький, відповідальний у МЗС, зокрема, за східну політику, не погодився з твердженням про серйозні труднощі у відносинах Польщі з Україною. Натомість він звернув увагу на добре співробітництво обох країн в умовах конфлікту на Донбасі та окупації Криму в найважливішій – військовій сфері, передає Польське радіо з посиланням на Польське пресове агентство.

 

Водночас Бартош Ціхоцький звернув увагу на труднощі між країнами у сфері історичного діалогу, а точніше – ідентичності.

 

«Боротьба за правду про волинський злочин – це не лише питання очікувань поляків стосовно українців. Це надзвичайно важливо для внутрішньоукраїнського процесу формування ідентичності. Релятивізм, що переважає в офіційному українському представленні волинського злочину, не лише важко сприйняти полякам, – він може означати виклик процесові демократизації України», – зазначив Бартош Ціхоцький.

 

Прикладом такого релятивізму дипломат назвав візит українського Президента Петра Порошенка до Сагриня 8 липня цього року, що відбувся паралельно з відзначенням роковин «Кривавої неділі» в Луцьку за участі президента Польщі Анджея Дуди.

 

Кажучи про ставлення до УПА, Бартош Ціхоцький заявив, що проблемою є не так історія з-перед 75 років, як політичні й адміністративні рішення, котрі ухвалюють сьогодні. Він висловив стурбованість підтримкою обласних адміністрацій, передусім Львівської та Волинської, для українських націоналістичних кіл.

 

Бартош Ціхоцький наголосив, що те, що відбувається в Україні не лише на фронті, а й у сфері реформ, державних фінансів та виборів наступного року – має основне значення для Польщі та для майбутнього європейського ладу.

01.10.2018