Аналітики НАТО подали свою версію причин отруєння Сергія Скрипаля.

За їхнім твердженням, екс-полковник ГРУ донедавна допомагав західним спецслужбам виявляти російських аґентів.

 

 

Колишній подвійний агент Сергій Скрипаль до кінця 2017 року співпрацював зі спецслужбами відразу чотирьох країн НАТО, допомагаючи їм виявляти російських шпигунів. Аналітики Північноатлантичного Альянсу не відкидають, що Скрипаль був отруєний саме тому, що продовжував працювати на західні спецслужби і після того, як 2010 року перебрався до Великої Британії в рамках обміну шпигунами. Про це повідомив у п'ятницю, 28 вересня, німецький тижневик Focus з покликом на високопоставлене джерело в натовській контррозвідці Allied Command Counterintelligence (ACCI).

 

Видання, зокрема, повідомляє, що 2012 року Сергій Скрипаль в супроводі працівників британської розвідки МІ-6 їздив до Праги, де поінформував чеські спецслужби про російські шпигунські мережі. Декотрих російських агентів, котрі працювали в Чехії, Скрипаль знав ще з тих часів, коли сам працював в ГРУ.

 

Відомо теж, що влітку 2016 року Сергій Скрипаль передав Естонії настільки точну інформацію, що в цій країні було розкрито відразу трьох російських аґентів. Скрипаль також повідомив іспанську спецслужбу CNI про кримінальні контакти російської мафії в Коста-дель-Соль з впливовими політиками і чиновниками в Москві.

 

Нагадаємо, що 4 березня цього року 66-річний Сергій Скрипаль і його 33-річна донька Юлія були виявлені без свідомості на лавці біля торговельного центру в британському місті Солсбері. Їх відвезли до місцевого шпиталю із симптомами отруєння сильнодіючою синтетичною речовиною. Згодом точно встановили, що отруєння було скоєне за допомогою нервово-паралітичної речовини «Новичок», яку продукує лише Росія. Тож природно, що Велика Британія поклала відповідальність за цей злочин на Москву. Прем’єр-міністр Тереза Мей, виступаючи в парламенті, звинуватила спецслужби Росії та вище російське керівництво у використанні зброї масового знищення на британській території.

28.09.2018