США передали ВМС України два катери класу Island.

 

Сполучені Штати Америки передали Військово-Морським Силам України два патрульні катери берегової охорони класу Island.

 

Церемонія передачі відбулася на території бази Берегової охорони США "Балтімор". Сертифікати про передачу техніки підписали віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер та командувач ВМС ЗСУ Ігор Воронченко. У церемонії брав участь Президент України Петро Порошенко.

 

 

Віце-адмірал Берегової охорони США Майкл Макалістер зауважив, що впродовж останніх двадцяти років Берегова охорона надала 520 активів 75 партнерам за програмою Excess Defense Articles (EDA). "Програма забезпечує взаємовигідну співпрацю з усіма партнерами. Наші міжнародні партнери можуть швидко покращити морську безпеку та обороноздатність. Ці передачі допомагають забезпечити довготривале міжнародне партнерство, що забезпечує глобальну морську безпеку", – сказав Макалістер, згідно з повідомленням прес-служби Президента України.

 

Макалістер певен, що ці катери також чудово служитимуть у руках ВМС України. "В руках кваліфікованих моряків, таких як берегові охоронці США та українські ВМС, катери класу «Island» довели, що вони є різноплановими та ефективними одиницями техніки. Їхні команди гарно себе показали у перешкоджанні контрабанді, реагуванні на надзвичайні ситуації, проведенні оборонних операцій та порятунку людей в морях", – зазначив віце-адмірал.

 

Макалістер розповів, що свого часу служив командиром на одному з цих кораблів: "Берегова охорона дуже любить ці кораблі", – сказав він.

 

"Мені трохи сумно дивитись, як ці кораблі залишають нашу службу, але ми пишаємось, що вони продовжують бути важливим інструментом світової морської безпеки. Ми з нетерпінням чекаємо на початок процесу передачі та роботу з нашими українськими партнерами для того, щоб доправити ці чудові катери, які так гарно послужили Сполученим Штатам", – зазначив віце-адмірал.

 

Українська сторона покладає на американську техніку особливі сподівання.

 

"Перші два човни класу Island стануть ще однією цеглиною в зміцненні військово-морського альянсу між українським та американським народами", – повідомив Президент України. Він додав, що цю співрпацю доповнить і американська допомога в будівництві командного центру ВМС України в Очакові.

 

"Сьогоднішня подія ясно показує, що стратегічне партнерство між Україною та Сполученими Штатами є жвавим та продуктивним", – оцінив голова держави.

 

Згідно з підрахунками голови держави, Україна отримала понад 1 млрд. американських доларів на підтримку безпеки. З його слів, цей жест підтримки посилив оборонну співпрацю між нашими країнами і виявився надійним заходом у стримуванні зростаючої російської агресії.

 

"І я хотів би ще раз повторити: сьогодні найкращим способом захисту вільного світу є захист України завдяки новим захисним системам, міцній підтримці реформ, а також новим цільовим санкціям та постійному дипломатичному тиску на Росію", – зазначив Президент. 

 

Два американські патрульні катери класу Island, які нині мають назви Drummond і Cushing, потраплять в Україну не раніше весни 2019 року, заявив керівник "Українського мілітарного центру" Тарас Чмут.

 

"За контрактом вартістю 10 мільйонів доларів, передбачено підготовку екіпажів, ремонт, транспортування, дооснащення, модернізацію. Це все не швидко, тому чекаємо їх не раніше весни-літа, а реалістично – осені наступного року", – сказав Чмут у коментарі "Радіо Свобода".

 

Зі слів Чмута, для українських Військово-Морських Сил ці катери є стратегічно важливими. "Ми їх чекаємо вже з 2014 року, і ось нарешті цей процес дійшов до якогось логічного фіналу, що ми піднімемо там українські прапори, а це вже означатиме, що ми їх на 100% отримаємо", – додав фахівець.

 

 

Патрульні катери класу Island були збудовані для Берегової охорони США. Згідно з даними із відкритих джерел, ці катери вважають дуже вдалими за їхніми мореплавними якостями, вони мають передове навігаційне і електронне обладнання, що дає можливість використовувати їх для найрізноманітніших функцій берегової охорони.

 

У 1985-1992 роках збудували 49 катерів, 37 із них – далі на службі в Береговій охороні США. Їх планують поступово замінити на катери новішого класу.

 

США вже передавали такі катери іншим державам – Пакистанові, Грузії і Коста-Риці.

 

Згідно з офіційною інформацією, катери класу Island мають водотоннажність 169 тонн, запас ходу 3300 морських миль (понад 6100 кілометрів), максимальну швидкість – 29,5 вузлів (майже 55 кілометрів за годину), автономність – 5 діб. Екіпаж – 16 осіб (2 офіцерів і 14 матросів і старшин). Озброєння – автоматична гармата калібру 25 міліметрів і два кулемети калібру 12,7 міліметра. Катери також мають по моторному човну для інспекцій, десантувань, рятувальних операцій тощо.

 

 

28.09.2018