Сенатський комітет схвалив проект резолюції про Голодомор в Україні.

Таким чином практично забезпечено схвалення документа Сенатом США.  

 

 

Комітет з міжнародних відносин Сенату Сполучених Штатів схвалив проект резолюції, приуроченої до 85-ї річниці Голодомору в Україні. Про це повідомив сенатор від штату Огайо, співголова українського кокусу Роб Портман (Rob Portman) на своєму сайті в середу, 26 вересня.

 

«Голодомор був навмисним винищенням великої частини українського народу в 1932-1933 роках, скоєним Сталіним», – зазначив Портман. Він нагадав, що в 2015 році у Вашингтоні було відкрито Меморіал жертвам Голодомору.

 

«Ми ніколи не повинні забувати звірячі злочини, вчинені Радянським Союзом щодо українського народу під час Голодомору. Ця важлива резолюція вшановує пам'ять про мільйони українців, котрі постраждали від жорстокої політики Йосипа Сталіна щодо використання голоду як зброї, щоб зламати прагнення України до незалежності від радянського гніту. Україна продовжує боротьбу й сьогодні, щоб захистити свою незалежність і суверенітет перед обличчям російської агресії, і ця резолюція слугуватиме важливим нагадуванням про жахливі звірства, завдані Україні та наполегливості народу, дух якого не може бути зламаний», – стверджує американський сенатор.

 

У резолюції також засуджуються «систематичні порушення прав людини», до яких вдавалася радянська влада щодо українського народу. Автори документа закликають поширювати інформацію про український Голодомор в світі.

 

Проект резолюції, який підтримують представники і Демократичної, і Республіканської партій, був репрезентований в Сенаті в середині березня Робом Портманом та іншим співголовою українського кокусу Діком Дарбіном. Після схвалення комітетом з міжнародних відносин документ буде винесено на голосування в Сенаті.

27.09.2018