Клімкін і Сійярто розійшлися без згоди.

 

Міністри закордонних справ України та Угорщини Павло Клімкін та Петер Сійярто не досягли згоди щодо угорської національної меншини на Закарпатті під час своєї зустріч в Нью-Йорку на полях Генасамблеї ООН.

 

Про це Клімкін заявив після зустрічі з угорським колегою, повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

"Зустріч була дуже непростою. З низки питань працюватимемо далі. З ключових питань ми не досягли успіху, і, я так розумію, ми не можемо досягти розуміння, оскільки у нас принципово різне розуміння того, як допомагати угорській громаді. Але я сказав Сійярто, що я налаштований, щоб допомогти нашій угорській громаді, це наша угорська громада", – сказав міністр під час підходу до журналістів.

 

Клімкін запевнив Сійярто в готовності сприяти угорській громаді. "Ми не хочемо зробити угорців меншими угорцями. Ми хочемо зробити їх... справжніми громадянами України і послідовно йтимемо до цієї мети", – наголосив голова МЗС України.

 

Клімкін повідомив, що сторони обговорили нещодавно створену в угорському уряді посаду уповноваженого міністра щодо Закарпаття, і угорська сторона погодилася змінити цю назву на попередню. "Я сказав, що з цією назвою ми не можемо почати працювати, тому що ми це розглядаємо як свідому провокацію", – сказав український міністр.

 

Клімкін зазначив, що градус дискусії та всі останні заяви угорської сторони сприймаються Києвом як полеміка, що "дуже схожа на російську": Угорщина почала робити ставку на угорську громаду, хоча йдеться про українських громадян.

 

"Я сказав пану Сійярто, що, по-перше, ми завжди намагалися допомогти угорській громаді [добре] почуватися в країні, громадянами якої вони є, не бути ізольованими через відсутність знання української, ізольованими в сенсі розуміння, в якій країні вони живуть. Сійярто сказав мені, що українські громадяни-угорці, безумовно, є лояльними до України, але є і лояльними до своєї національності. На що я відповів йому, що це не та лінія, яку ми сьогодні бачимо", – розповів голова МЗС України.

 

Під час зустрічі сторони детально обговорили те, що відбувається в угорському консульстві в Береговому з видачею угорських паспортів, але Сійярто не погодився з позицією Києва щодо порушень із боку консула.

 

"Звісно, це проблема. Але не лише в цьому. Друга фундаментальна проблема – що Угорщина порушує міжнародне право і законодавство України. Якщо Угорщина хоче це робити відповідно до Віденської конвенції про консульські зносини, нехай вона запитає про це. І якщо ми це теоретично дозволимо, то будь ласка. Але ми цього не дозволяємо. Однак угорські консули інструктують українських громадян, як приховувати нові отримані права та обов'язки, – це також є фундаментальним порушенням нашого законодавства", – пояснив Клімкін.

 

"У результаті годинної дискусії ми не досягли згоди щодо того, яким чином вичерпати цей інцидент. Я запропонував Сійярто самому відкликати консула – я так розумію, він із цим не згоден. Якщо відповідного рішення найближчими днями не буде, він поїде додому – це безумовно", – наголосив голова МЗС України.

 

26.09.2018