Аналогову трансляцію каналу "UA:Перший" припинено цілковито.

 

25 вересня вдосвіта Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (КРРТ) відімкнув аналогове мовлення каналу "UA:Перший".

 

Про це повідомив голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія на своїй сторінці у Facebook.

 

"Сьогодні вранці державний концерн РРТ відімкнув мовлення "UA:Перший" (за борги держави державі)", – повідомив Аласанія.

 

Згодом Аласанія припустив, що "UA:Перший" може зникнути і "в цифрі". З його слів, передавачі "Зеонбуду" висять на вежах РРТ, якому енергетики погрожують відімкнути енергопостачання через борги за електроенергію. Тоді постраждає цифровий сигнал усіх каналів.

 

"Концерн РРТ нас неодноразово попереджав про відімкнення. Тиждень тому прийшов черговий лист із попередженням. Аналогову трансляцію мали відімкнути у суботу, 22 вересня. Ми ледь випросили цього не робити. Очікували, що відбудеться обіцяна зустріч у Кабміні між Степаном Кубівим, нами та Концерном РРТ і Держспецзв'язку. Жодної зустрічі не відбулося, при тому ми отримали 24 вересня ще одного листа про відімкнення аналогового сигналу з 25 вересня", –  сказав Аласанія в коментарі сайту "Суспільне. Детектор медіа".

  

Пан Аласанія зазначив, що борг НСТУ перед Концерном РРТ становить наразі майже 69 млн грн, який до кінця року зростатиме і може сягнути 140 млн.

 

"Я не бачу ніяких варіантів, щоб відновити аналогове мовлення. У нас немає грошей. Мінфін не робить проекту про виділення коштів на цей рік для погашення боргу", –  прокоментував голова правління НСТУ.

 

Наразі відімкнено аналогову трансляцію лише "UA: Першого" по всій Україні, крім прифронтової і прикордонної зон – Луганської, Донецької, Харківської і Херсонської областей.

 

У державному бюджеті на 2018 рік на фінансову підтримку Національної суспільної телерадіокомпанії України передбачено лише 776 млн 563,1 тис. грн, що вдвічі менше від суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України". Для оплати всіх трансляцій НСТУ треба 330 млн грн щорічно, проте бюджетними асигнуваннями передбачено лише 54,7 млн грн.

 

"Національна суспільна телерадіокомпанія України розуміє цей вимушений крок з боку Концерну РРТ і, на жаль, не має жодної фінансової можливості виконати свої зобов’язання та оплатити послуги трансляції. НСТУ неодноразово зверталася до уряду з приводу критичної ситуації через незаконне недофінансування "Суспільного" та попереджала, що це може призвести до відімкнення аналогового мовлення", – йдеться у заяві компанії.

 

Напередодні Національна суспільна телекомпанія повідомила про запровадження вимушених антикризових заходів.

 

"До кінця 2018 року у розпорядженні Національної суспільної телерадіокомпанії України залишається 258,8 млн грн фінансової підтримки; 4,8 млн грн на рахунках філій; 5 млн грн на рахунку центральної дирекції. Очікувані прибутки від господарської діяльності НСТУ до кінця року, у найкращому випадку, становлять 20 млн грн. Таким чином для забезпечення роботи телерадіокомпанії до кінця 2018 року є лише 288,6 млн грн. При цьому критичними та обов’язковими для сплати до кінця 2018 року, серед інших, є такі видатки: 210 млн грн – оплата праці; 186 млн грн – оплата трансляції; 9 млн грн – на виробництво вже запущених телерадіопрограм; 28 млн грн – комунальні послуги; 15,6 млн грн – податок на землю; 29 млн грн – оплата послуг та матеріалів; 21 млн грн – внесок до Європейської мовної спілки; 5 млн грн капітальних видатків на програмне забезпечення і технічне обладнання; 5 млн грн капітальних видатків на ремонт філій та обладнання. Дефіцит критично необхідних коштів до кінця 2018 року становить 220 млн грн", – підрахували в НСТУ.

 

Зокрема, компанія попросила працівників ПАТ "НСТУ" скористатися відпустками без збереження заробітної плати, припинила набір нових працівників, ініціювала переговори з контрагентами щодо розстрочки та відтермінування оплати за послуги і матеріали.

 

"Правління ПАТ "НСТУ" змушене констатувати небажання влади профінансувати суспільне мовлення, що може розглядатись як спосіб фінансового тиску на незалежні ЗМІ", – констатували у компанії.

 

НСТУ також заявила, що "урізане вдвічі фінансування ставить під загрозу подальше існування суспільного мовника в Україні".

 

25.09.2018