НАБУ опублікувало приватну переписку міністра Омеляна.

 

Національне антикорупційне бюро України опублікувало приватну переписку міністра інфраструктури Володимира Омеляна з його родичами та колегами, намагаючись підтвердити справедливість обвинувачень у приховуванні майна міністром. НАБУ запевняє, що доступ до особистих контактів Омеляна був санкціонований.

 

Про це йдеться у повідомленні на сторінці НАБУ у Facebook.

 

"Розслідуючи незаконне збагачення міністра інфраструктури України та декларування ним недостовірних відомостей у е-деклараціях, детективи отримали понад 30 тимчасових доступів до речей та документів, направили понад 100 запитів. Наразі матеріали в цьому провадженні налічують понад 20 томів", – ідеться у повідомленні НАБУ.

 

Бюро зазначило, що у фокусі розслідування детективів – факти, "які вказують на можливе порушення з боку міністра законодавства в частині незаконного збагачення та внесення недостовірних даних до е-декларацій".

 

"З огляду на отримані докази, слідство припускає, що високопосадовець свідомо приховував свої статки. Так само викликають питання і деякі аспекти його професійної діяльності на посаді міністра. І хоча оцінка цього напрямку роботи не є компетенцією слідства, попри це, з огляду на суспільний резонанс, оприлюднюємо деякі з фрагментів листування міністра з іншими особами", – пояснили в НАБУ.

 

Нагадаємо, детективи Національного антикорупційного бюро оголосили міністру інфраструктури підозру у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.3 ст.368-2 та ст.366-1 Кримінального кодексу України – запідозривши його у незаконному збагаченні та внесенні неправдивих відомостей до декларації.

 

"Згідно з даними слідства, службова особа, яка з 2000 року дотепер перебуває на державній службі, у період з 1.01.2000 по 26.04.2018 отримала 2,17 млн грн офіційного доходу, натомість її витрати сягнули лише в період із 2008 року по 26.04.2015 щонайменше 3,45 млн грн", – розтлумачили в бюро.

 

Детективи НАБУ з’ясували, що в 2015 році, перебуваючи на посаді заступника міністра інфраструктури України, Омелян набув у власність активи, "законність підстав отримання яких не підтверджено доказами та вартість яких значно перевищує його законні доходи". Йдеться про новий позашляховик BMW X5 2015 року випуску та готівку в сумі 90 тис. дол. США та 25 тис. євро. "Загальна вартість таких активів на той час становила 4 230 500 грн", – підрахували у НАБУ.

 

Крім того, слідство встановило факти внесення міністром інфраструктури недостовірних відомостей до декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави та місцевого самоврядування. "Так, у е-декларації за 2015 рік вартість незадекларованих міністром активів, які є у власності чи користуванні, а також видатків становила щонайменше 3,034 млн грн, у 2016 – понад 8,024 млн грн", – зазначили в Антикорупційному бюро.

 

"У декларації за обидва роки посадовець умисно не вніс інформації про позашляховик BMW X5, фактичним власником якого він є та який перебував у його володінні й користуванні. Не відображені в е-декларації за 2015 рік видатки на оренду будинку, в якому фактично проживав міністр та члени його родини. Роком пізніше міністр не задекларував факту постійного користування у 2016 році іншим заміським будинком та земельною ділянкою", – продовжили в НАБУ.

 

"Крім того, міністр вніс недостовірні відомості про вартість автомобіля Volvo S80 2007 року випуску, придбаного в 2016 році", – досипали детективи.

 

Міністр інфраструктури Володимир Омелян підтвердив, що детективи НАБУ висловили йому підозру. Омелян іронізує на своїй сторінці у Facebook, що йому інкримінують "«незаконне збагачення» десять років тому, «користування чи придбання» машини для брата і недекларування проживання в будинку впродовж двох тижнів 2016 року".

 

На думку міністра, кримінальне провадження має політичну мотивацію. 

 

21.09.2018