Верховна Рада призначила новий склад ЦВК.

 

Верховна Рада України призначила на посади 14 членів Центральної виборчої комісії.

 

Як повідомила аґенція УНІАН, на посади членів ЦВК призначено Аллу Басалаєву, Наталію Бернацьку, Михайла Вербенського, Андрія Євстігнєєва, Ірину Єфремову, Ольгу Желтову, Олега Конопольського, Світлану Кустову, Ольгу Лотюк, Віталія Плукаря, Євгенія Радченка, Тетяну Сліпачук, Леонтія Шипілова та Тетяну Юзькову.

 

По кожній із кандидатур проводилося окреме голосування. Так, за Сліпачук проголосувало 317 народних депутатів, за Євстігнєєва – 309, за Шипілова – 308, за Бернацьку – 307, за Юзькову – 307, за Єфремову – 307, за Кустову – 306, за Желтову – 305, за Плукаря – 302, за Лотюк – 296 , за Радченка – 289, за Конопольського – 288, за Вербенського – 286, за Басалаєву – 280 народних депутатів.

 

Перед цим Верховна Рада звільнила 13 членів ЦВК, термін повноважень котрих уже минув. Так, постанова парламенту передбачила: у зв’язку із закінченням строку повноважень звільнити з посади Тамару Астахову, Юрія Данилевського, Ігоря Жиденка, Тетяну Лукаш, Андрія Магеру, Олександра Осадчука, Михайла Охендовського, Броніслава Райковського, Жанну Усенко-Чорну, Олександра Чупахіна, Юлію Швець, Олександра Шелестова та Валерія Шелудька. 

 

Новообраний член ЦВК (наразі – заступниця міністра юстиції) Наталія Бернацька заявила, що першочерговими кроками ЦВК стануть організаційні справи. 

 

"Дуже багато організаційних питань. Найперше – всім нам, новообраним членам ЦВК, треба зараз звільнитися з посад і на наступному пленарному тижні прийняти присягу у ВР, лише з того моменту ми зможемо розпочати свою реальну роботу", – сказала Бернацька в інтерв'ю "5 каналу".

 

"Відбулися зміни до законодавства, і тепер членів ЦВК буде не 15, а 17. Очевидно, вже зараз їх 16, ще будемо чекати обрання одного з кандидатів від "Опозиційного блоку". Тому, звичайно, зазнають змін і регламент роботи комісій, всі процедури, і це буде серед перших наших завдань", – пояснила Наталія Бернацька.

 

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко вніс 5 лютого до парламенту подання про призначення на посади членів ЦВК 14 кандидатур. Семирічний термін повноважень 12 з 15 членів Центрвиборчкому вичерпався ще 2014 року, а ще одного члена ЦВК – рік тому.

 

Народні депутати тривалий час не могли досягнути згоди щодо призначення членів ЦВК, зокрема через те, що Президент запропонував їм 14 претендентів на 13 вакансій. 

 

5 липня парламент відмовився розглядати рішення про оновлення складу ЦВК, адже низка фракцій поскаржилася на те, що їхні кандидатури не враховані при відборі до Центрвиборчкому.

 

18 вересня ВР ухвалила закон про збільшення кількості членів ЦВК із 15 до 17 осіб.

 

21.09.2018