ВР дала старт "натівським" змінам до Конституції.

 

Верховна Рада України включила до порядку денного сесії президентський законопроект про зміни до Конституції щодо закріплення курсу України на вступ до НАТО і ЄС, а також, згідно з процедурою, направила його до Конституційного Суду для отримання висновку

 

За ухвалення в цілому проекту постанови №9037/П "Про включення до порядку денного дев'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання законопроекту про внесення змін до Конституції України (щодо стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства України в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору) і про його направлення до Конституційного Суду України" проголосувала конституційна більшість – 321 народний депутат, повідомила аґенція "Укрінформ".

 

"Вказана законодавча ініціатива запропонована, виходячи з кількох важливих питань. По-перше, російська збройна агресія спричинила докорінні зміни в безпековому середовищі України, що зумовило необхідність чіткого закріплення в Основному законі держави невідворотності цивілізаційного вибору України, уособленням якого є європейська та євроатлантична інтерграція України. По-друге, переважна більшість українського суспільства підтримує курс на повновправне членство України в ЄС і НАТО, усвідомлюючи, що це є ключовою гарантією розбудови демократичної правової держави та забезпечення її безпеки. По-третє, європейська та євроатлантична інтеграція чітко відповідає національним інтересам України", – пояснила представник Президента у ВР Ірина Луценко, презентуючи законопроект.

 

З її слів, запропоновані зміни мають не лише перебачити в Основному законі відповідний напрям розвитку України, а й закріпити головні досягнення Революції гідності.

 

Ірина Луценко уточнила, що для реалізації цієї мети проектом закону №9037 пропонується внести зміни до Конституції, якими передбачається доповнити преамбулу положеннями щодо підтвердження європейської ідентичності українського народу та невідворотності європейського та євроатлантичного курсу України.

 

Водночас передбачається, що до повноважень Верховної Ради належатиме і реалізація стратегічного курсу держави на набуття повноправного членства в Європейському Союзі та в Організації Північноатлантичного договору. Президент при цім виступатиме гарантом реалізації цього курсу, а Кабінет Міністрів забезпечуватиме його реалізацію.

 

"Таким чином, внесення відповідних змін сприятиме реалізації європейського та євроатлантичного вибору України через розширене та поглиблене співробітництво України з ЄС та НАТО аж до набуття повноправного членства, зміцненню національної безпеки, забезпеченню захисту суверенітету і територіальної цілісності нашої держави", – підкреслила Луценко.

 

20.09.2018