"Прокладемо кордон по Збручу?": Порошенко відкинув ідею комромісу з РФ.

 

Президент України Петро Порошенко виступив у четвер у Верховній Раді зі щорічним посланням про внутрішнє та зовнішнє становище держави. У своїй промові голова держави звикло присвятив велику увагу військовій та безпековій тематиці, зокрема розкритикував позицію політиків, котрі у переддень виборів починають експлуатувати тему гарантій миру.

 

Як пише видання LB.ua, Президент попросив не слухати закликів "голубів миру", які через білборди промовляють про компроміс з агресором.

 

"Тінь від них, від цих голубів – як від двоголового. Нехай не вводить вас в оману заспокійливе муркотіння, тому що у дзьобах цих голубів – насінини миру на російських умовах", – констатував Порошенко.

 

"Мир – це красива і приваблива обгортка, в яку можна покласти все що завгодно. Ми мусимо бути пильними. Давайте не забувати, що ворог прийшов сюди не по Крим, ворог прийшов сюди не по Донбас. Ворог прийшов по всю Україну, і без України імперія неможлива. То де будемо прокладати кордон так званого компромісу? По Дінцю, по Дніпру чи, може, по Збручу?" – обурився Президент.

 

Порошенко підкреслив, що українці як ніхто хочуть миру, але, на його думку, не умиротворення агресора і згода на умовах Росії принесуть мир, а лише зміцнення обороноздатності і посилення армії.

 

Голова держави заявив, що суть української стратегії – безповоротно покинути зону російського впливу, вступити до ЄС і НАТО.

 

"Ми нарешті вибралися з лабіринтів багатовекторності, насилу вислизнули зі смертельно небезпечної пастки позаблоковості і з чотирнадцятого року твердо йдемо своїм шляхом. І цей шлях – шлях до Європейського Союзу і НАТО", – сказав Порошенко.

 

Президент нагадав, що Росія намагалася силою зберегти Україну в зоні свого впливу, але їй це не вдалося.

 

"Кремлівська "Барбаросса", путінський бліцкриг, план "російська весна" – все це захлинулося за лічені місяці. Ми з вами створили армію, яка звільнила дві третини Донбасу, окуповані навесні 2014 року. Армію, яка локалізувала конфлікт і міцно тримає оборону на лінії фронту", – похвалився верховний головнокомандувач.

 

Водночас Президент закликав пролонґувати термін дії закону "Про особливий порядок місцевого самоуправління в окремих районах Донецької і Луганської областей", аби не давати Росії підстав звинуватити Україну у зриві "мінських домовленостей".

 

"Кремль і його посіпаки вкотре намагаються переконати європейське суспільство в нездатності української сторони продовжити дію закону... Було б злочинною помилкою дати Московії шанс звинуватити Україну в невиконанні угод і домогтися ослаблення санкцій тиску", – сказав Порошенко, додавши, що "вся відповідальність за зрив мінського процесу точно мусить впасти на Росію".

 

Що ж до внутрішнього становища, то Президент України Петро Порошенко назвав недостатніми темпи реформ в Україні.

 

"Темпи реформ зовсім не такі, як ми проектували на старті. Проблеми виявилися більш глибокими, опір – сильнішим, рішення – складнішими", – зізнався Президент.

 

Порошенко вважає, що причиною цьому значною мірою є російська агресія. "Це, звичайно, спровокувало "ефект доміно" для всієї української економіки. Разом з агресивним закриттям Росією свого ринку для українських товарів призвело до глибокої соціальної кризи. Ми вистояли і відновили зростання", – запевнив голова держави.

 

Президент також заявив, що саме соціально-економічні проблеми в Україні обумовлюють виникнення загрози реваншу проросійських сил, розквіту лівого популізму і проявів правого радикалізму.

 

"Це – недовіра до державних інститутів, сумніви до методів демократичного управління і симпатія до анархії, або навпаки – до авторитаризму", – сказав він Порошенко.

 

Прикметно, що під час виступу Президента сесійну залу покинула низка депутатів проросійської партії "Опозиційний блок".

 

 

20.09.2018