Порошенко назвав Форум видавців знаковою подією всієї Східної Європи.

 

Президент України Петро Порошенко під час церемонії відкриття 25-го Форуму видавців у Львові назвав Book Forum знаковою книговидавничою та загальнокультурною подією не лише України, а й всієї Східної Європи.

 

Про це повідомила прес-служба Адміністрації президента.

 

"25 років – досить поважний вік для літературного фестивалю, враховуючи, що час його становлення припав на період глибоких економічних і соціальних спочатку криз, а потім перетворень, які переживала Україна за всі роки Незалежності", – сказав Петро Порошенко.

 

Голова назвав символічним, що Форум проводиться у Львові, адже українське книговидання почалось ще у ХV столітті із відкриття перших друкарень саме у Львові. "З тих часів Львів став в Україні містом із широко відчиненими воротами для європейської культури", – зауважив Президент.

 

Петро Порошенко підкреслив той факт, що Форум постійно розвивається. "Змінюється Україна, змінюється і ваш форум. Цього року він оновився і став Book Forum Lviv. Це не просто нова назва – це нова амбіція, заявка на створення активного культурного перехрестя у Центральній Європі. Я дуже радію і тішуся цьому. Це абсолютно прекрасно", – сказав голова держави.

 

"Впевнений, що Форум і надалі буде реалізовувати свою місію – гуртувати людей, здатних генерувати і сприймати нові ідеї, поширювати поле культури, змушувати нас думати про сенси нашого життя в світі, що вічно змінюється", – додав Президент.

 

Петро Порошенко назвав важливою місією Форуму сприяння популяризації українських письменників та книговидавців.

 

"Не менш важливо, що Форум утвердився як платформа української культури, покликана популяризувати твори вітчизняних письменників та книговидавництва в нашій державі, а також репрезентувати Україну й українське в світі. Приємно, що з кожним роком книжковий ярмарок розширює рамки свого існування", – сказав він.

 

Львівське видання ZAXID.NET зауважило: організатори 25 Book Forum погодилися на проведення двох церемоній урочистого відкриття наймасштабнішого книжкового фестивалю України через візит Президента. Фактично, церемонію спеціально для Президента терміново організували чиновники Львівської ОДА, оскільки організатори форуму ще за кілька тижнів запланували урочисте відкриття на кілька годин пізніше.

 

Дата, час і місце урочистого відкриття 25 Book Forum (раніше Форум видавців) була оприлюднена ще за кілька тижнів – 19 вересня, 19:00, Львівська опера. 

 

Проте напередодні стало відомо, що відкриття книжкового форуму у Львівській опері за участі Петра Порошенка перенесли на 13:00.

 

Раніше анонсовану вечірню церемонію відкриття о 19:00 не скасовували, тому 25 Book Forum очікують два "урочистих відкриття".

 

"Відкриття буде о 19:00. Натомість відкриття за участі Президента, яке зараз відбувається в Опері, повністю організовувала Львівська ОДА", – сказала прес-секретар книжкового форуму Марія Кравченко.

 

19.09.2018