Суд дав дозвіл на затримання Миколи Мельниченка.

 

Печерський суд Києва 10 вересня 2018 року за клопотанням слідчого Генпрокуратури надав дозвіл на затримання екс-майора управління Державної охорони, зачинателя "касетного скандалу" 2000 року Миколи Мельниченка, арешт його майна і рахунків у рамках кримінального провадження №42015000000001762, розпочатого 9 серпня 2015 року.

 

Про це повідомила аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

У рамках цієї справи Мельниченка підозрюють у скоєнні державної зради у вигляді шпигунства, розголошення держтаємниці, а також легалізації коштів, отриманих злочинним шляхом (ч.1 ст.111, ч.2 ст.328, ч.3 ст.365 та ч.2 ст.209 Кримінального кодексу України).

 

Досудове розслідування встановило, що з 2006 року і досі Мельниченко та ще одна особа проводили фінансово-господарські операції з використанням підприємств із ознаками фіктивності, спрямовані на легалізацію доходів, отриманих злочинним шляхом.

 

Так, із рахунків ТОВ "Батлер", ТОВ "Новіком Груп", ТОВ "Українські інтернет технології" і американської компанії "Traditional Express Van lines INC" протягом 2006-2013 років на рахунки екс-майора УДО перераховували безготівкові грошові кошти як поворотну фінансову допомогу. Отримані грошові кошти Мельниченка через карткові рахунки знімали готівкою в мережі банкоматів за різними адресами на території як Сполучених Штатів Америки, так і України.

 

Для переведення безготівкових коштів у готівку використовували рахунки фізичних і юридичних осіб, зокрема розрахунковий рахунок ТОВ "Новіком Груп", відкритий у гривні 27.11.2013 у банку "Стандарт". Суд заарештував ці грошові кошти.

 

Також накладено арешт (або передбачено заборону розпоряджатися коштами) на валютних і гривневих рахунках Мельниченка в "Приватбанку", рахунках ТОВ "Батлер" і ТОВ "Новіком Груп" у "Приватбанку" і рахунках ще одного фігуранта справи в "Приватбанку".

 

Крім того, в рішеннях суду зазначено, що один зі свідків повідомив про "отримання Мельниченком з США близько 2 млн доларів", які зберігалися в сейфі у Києві.

 

Слідство встановило, що у вересні 2006 року через довірених осіб Мельниченко придбав квартиру за $800 тис., у січні 2013 року купив іще одну квартиру, що була оформлена спочатку на його батька, а потім на директора ТОВ "Українські інтернет технології".

 

У жовтні 2013 року на ці гроші придбано житловий будинок і дві земельні ділянки, оформлені на кума і довірену особу екс-майора УДО. Ці об'єкти суд також заарештував.

 

Ще суд заарештував два автомобілі "Лексус" і одну "Тойоту", оформлені на дружину Мельниченка, три силових тягачі марки "DAF FT XF105", два напівпричепи-рефрижератори, напівпричіп-фургон і напівпричіп бортовий, придбані підозрюваним у 2006-2013 роках.

 

Мельниченку повідомили про підозру в цій справі 18 листопада 2016 року, а за тиждень його довелося оголосити у розшук.

 

22 лютого 2017 року в США скерували запит про міжнародно-правову допомогу для встановлення місцезнаходження Мельниченка та проведення з ним слідчих і процесуальних дій.

 

У рішенні суду зазначено, що 11 квітня 2018 року департамент контррозвідки СБУ надав інформацію про фактичне місце проживання Мельниченка з дружиною.

 

16 травня 2018 року орган досудового слідства у зв'язку із завершенням терміну дії постанови Печерського суду від 29 листопада 2016 року про надання дозволу на затримання Мельниченка повторно подав клопотання про його затримання для розгляду питання про його арешт.

 

16 травня 2018 року суд задовольнив клопотання про затримання Мельниченка і встановив термін його дії до 16 листопада 2018 року на період досудового слідства.

 

Досудове розслідування встановило, що Мельниченко з лютого до вересня 2000 року як посадова особа, діючи умисно на загрозу національній безпеці України в сфері зовнішніх відносин, з корисливих мотивів, умисно зібрав для передання відомості, що становлять державну таємницю, які містилися в записах розмов між Президентом України і вищими посадовими особами і політичними діячами держави.

 

Відтак у період із 2002-го до 2004 року передав їх представникам іноземних організацій за грошову винагороду, яку згодом легалізував шляхом придбання об'єктів нерухомості, транспортних засобів та іншого майна як на території Сполучених Штатів Америки, так і в Україні.

 

18.09.2018