Швейцарія висловила обурення шпигунською діяльністю Кремля на її території.

Швейцарська влада вимагає від Росії припинити незаконні розвідувальні операції. 

 

                                                посол Сергій Гармонін

 

З відповідною завою щодо російської шпигунської активності виступило Міністерство закордонних справ Швейцарії. «Швейцарське міністерство закордонних справ закликає Росію негайно припинити всі незаконні операції на швейцарській землі або щодо швейцарських об'єктів», – йдеться в заяві. Зовнішньополітичне відомство Швейцарії цього року вже тричі викликало російського посла Сергія Гармоніна, щоби висловити занепокоєння з приводу повідомлень про шпигунські операції.

 

Напередодні швейцарська газета Tages-Anzeiger і голландська NRC Handelsblad з посиланням на свої джерела написали, що ще навесні в Гаазі за підозрою в шпигунстві затримали двох росіян, котрих цікавила швейцарська лабораторія Spiez, яка вивчала матеріали в справі отруєння Скрипалів. За даними цих видань, росіяни є співробітниками ГРУ, у них було обладнання для зламу комп'ютерної мережі лабораторії.

 

Ще в березні цього року швейцарський Бундесрат опублікував звіт про національну безпеку, в якому говорилося про те, що «щодо однієї країни є підозра, що понад чверть дипломатичного персоналу працює на спецслужби». Яку саме країну мають на увазі, в звіті Бундесрату не конкретизувалося. Однак зіставивши власні розслідування з даними звіту, Tages-Anzeiger доходить висновку, що мова йде про Росію.

 

За даними газети, на даний час в Міністерстві закордонних справ у Швейцарії акредитовані 83 співробітники російських дипломатичних представництв, які працюють в посольстві РФ в Берні й консульствах у Женеві, Лозанні та Цюріху. Серед них 37 дипломатів, в тому числі дві жінки, і 30 членів сімей представників російського дипкорпусу.

 

«Офіційно завданнями, пов'язаними з розвідкою, займається військовий аташе полковник Олександр Провоторов і два його заступники, проте неофіційно розвіддіяльністю зайнято набагато більше російських дипломатичних працівників. Для особливо делікатних операцій до Швейцарії прибуває підкріплення», – пише Tages-Anzeiger. Таким підкріпленням, на думку видання, могли бути, зокрема, Руслан Боширов і Олександр Петров, котрі в інтерв'ю телеканалу RT, окрім своєї поїздки в Солсбері, розповіли і про відвідування Швейцарії – за їхніми словами, з «туристичними, але в основному робочими цілями».

17.09.2018