Порошенко засудив вирок Сущенку: у Росії триває 37-й рік.

 

Президент України Петро Порошенко висловив обурення рішенням Верховного суду Росії щодо Романа Сущенка, котрий леґітимізував ув'язнення журналіста аґенції "Укрінформ", звинуваченого Москвою у шпигунстві, на 12 років тюрми.

 

Про це Порошенко написав на своїй сторінці у Facebook.

 

"Від самого початку ця справа була фарсом, і абсурдність "судів" над Романом очевидна для всього цивілізованого світу. У РФ досі триває 1937 рік, у той час як у нас триває боротьба з агресією Росії і боротьба за звільнення українських заручників Кремля", – прокоментував голова держави.

 

Президент наголосив, що в Україні продовжують боротися за визволення Романа, і "день твого звільнення невпинно наближається". "Ми гуртуємо світову спільноту, працюємо над подовженням санкційного тиску задля твого якнайшвидшого звільнення і звільнення інших наших співвітчизників", – запевнив Порошенко.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв’язку з рішенням суду.

 

"Коротка тривалість засідання Верховного суду та проведення слухання в закритому режимі без допуску українських та іноземних дипломатів і представників ЗМІ укотре засвідчили замовний характер сфальсифікованої проти Романа Сущенка справи, а також бажання російської сторони приховати від світової спільноти фактичну контрольованість Кремлем російської судової системи", – ідеться у заяві МЗС.

 

Міністерство вимагає негайного скасування вироку, а також наполягає на поверненні Романа в Україну.

 

"Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції посилити політичний та економічний тиск на Російську Федерацію з метою звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками сучасної політики Кремля в умовах агресії проти України", – заявило МЗС.

 

Міністр закордонних справ Павло Клімкін приватно прокоментував: “Відверто кажучи, ми і не очікували іншого рішення від російського псевдоправосуддя. Боремося за Романа далі”.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова вважає: Росія підтвердила своє "упереджене та несправедливе" ставлення до українців.

 

"Я вірю в те, що Роман не втратить своєї снаги до справедливості", – написала Денісова у Facebook.

 

Представник України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко назвала російський суд "верховним псевдосудилищем", наголосивши на тому, що Україна "ніколи не визнає цього нікчемного вироку". 

 

Водночас представник української делеґації додала, що після вироку Україна матиме змогу залучити нові механізми для звільнення Сущенка.

 

"Теоретично, остаточний вирок відкриває шлях до процедури помилування і передачі Романа. На практиці – все залежить винятково від волі Путіна", – прокоментувала Геращенко.


 

 

13.09.2018