РПЦ різко засудила рішення Вселенського патріарха Варфоломія щодо екзархату в Києві.

 

Очільники російського православ’я розцінили це як інвазію на їхню «канонічну територію».

 

 

 

«Призначення Константинопольським Патріархом своїх представників-єпископів в Україні – без узгодження з патріархом Московським і всієї Русі Блаженнішим Митрополитом Київським і всієї України – є нічим іншим, як безпрецедентно грубим вторгненням на канонічну територію Московського патріархату. Такі дії не можуть залишитися без відповіді», – йдеться в повідомленні, підписаному головою Синодального відділу зі стосунків Церкви зі суспільством і ЗМІ Володимиром Легойдою, яке опубліковано на офіційному сайті РПЦ.

 

Раніше стало відомо, що Вселенський Патріарх Варфоломій І призначив до Києва двох екзархів у рамках підготовки до надання автокефалії українській Церкві. Про це повідомляє Генеральний секретаріат Священного синоду Константинопольського патріархату. «Вселенський Патріархат у рамках підготовки до надання автокефалії православній Церкві в Україні призначив своїми екзархами в Києві Його Преосвященство архієпископа Даниїла Памфілійского зі США і Його Преосвященство єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади!» – зазначено у повідомленні.

 

В УПЦ КП заявили, що вітають призначення Вселенським Патріархом своїх екзархів у Києві. Архієпископ УПЦ КП Євстратій Зоря заявив, що це рішення обумовлене необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії православній Церкві в Україні, потребою проводити відповідні зустрічі та консультації.

 

«Звання чи титул Екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського Патріарха представляти його особу і Церкву при виконанні конкретного завдання – підготовки до надання автокефалії. Для світської аудиторії функції Екзарха в даному випадку можуть бути порівнянні з функціями Надзвичайного і Повноважного Посла», – написав у Facebook архієпископ Зоря.

08.09.2018