Вселенський патріархат заявив про початок процедури надання томосу.

 

Вселенський патріархат офіційно оголосив про підготовку до надання автокефалії Українській православній Церкві і призначив своїх екзархів до Києва.

 

"У рамках підготовки до надання автокефалії Православній Церкві в Україні Вселенський Патріархат призначив як своїх екзархів у Києві Його Преосвященство Архієпископа Данила Памфілійського зі Сполучених Штатів і Його Преосвященство єпископа Іларіона Едмонтонського з Канади, які обидва служать вірним Українського Православ'я у своїх країнах у Вселенському Патріархаті", – йдеться у офіційному повідомленні Константинополя.

 

Українська Православна Церква Київського патріархату привітала крок Вселенського патріархату.

 

"Призначення Вселенським Патріархом своїх екзархів у Києві обумовлене необхідністю проводити активну роботу з підготовки надання автокефалії Православній Церкві в Україні, проведення відповідних зустрічей та консультацій. Звання чи титул екзарха у даному випадку означає особисте уповноваження Вселенського Патріарха представляти його особу і Церкву при виконанні конкретного завдання – підготовки до надання автокефалії. Для світської аудиторії функції екзарха в даному випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла", – прокоментували в УПЦ КП.

 

Київський патріархат нагадав, що у 2015 році преосвященні владики вже виконували обов‘язок особистих представників Вселенського Патріарха під час переговорів щодо об‘єднання православних Церков в Україні. Також владики були делеговані Константинополем на урочисті заходи під час святкування 1030-ліття Хрещення Руси-України цього року.

 

Богослов Кирило Говорун пояснив, що екзархи – "це інструмент прямого керування", "подовжувач рук патріарха".

 

"Таким чином, наразі йдеться не про створення якоїсь єпархіальної структури, а про запровадження прямого патріаршого адміністрування. Цей підготовчий крок передує створенню власне єпархіальних структур, які виникнуть найближчим часом у якості другого етапу встановлення української помісності", – розтлумачив архімандрит Кирило на своїй сторінці у Facebook.

 

07.09.2018