Голова МЗС Норвегії відвідала лінію розмежування на Донбасі.

 

Міністр закордонних справ Норвегії Іне Сьорейде заявила, що європейським країнам треба постійно нагадувати про Донбас, адже цей конфлікт продовжує забирати життя українських громадян. 

 

Про це Сьорейде заявила під час зустрічі з Президентом Петром Порошенком 6 вересня, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

Іне Сьорейде під час відвідин школи у Талаківці

 

"Щодо мого візиту до Маріуполя і лінії зіткнення, для мене було дуже важливо побачити нинішню ситуацію. Цей конфлікт має низьку інтенсивність, але при цьому він продовжує забирати життя українських громадян. І я думаю, що потрібно постійно нагадувати європейським країнам про те, що там відбувається", – сказала Сьорейде.

 

Вона додала, що для неї важливо було побувати у зоні конфлікту, а також підтвердити, що Норвегія продовжить надавати підтримку для вирішення цих питань, зокрема у фінансуванні моніторингової місії ОБСЄ. 

 

"Ми повністю підтримуємо обмежувальні заходи ЄС щодо Росії... Ми також продовжуємо координацію заходів у рамках Європи і повністю погоджуємося з цими заходами. Ми повністю підтримуємо український суверенітет та територіальну цілісність України як у рамках НАТО, так і в рамках двостороннього контексту нашої співпраці", – запевнила голова МЗС Норвегії. 

 

 

Напередодні міністр закордонних справ Норвегії Іне Сьорейде побувала на пункті перетину "Гнутове" на лінії розмежування, а також відвідала школу в Талаківці. "Відбулася тепла і дружня розмова із дітьми та вчителями цього навчального закладу", – поінформувало Міністерство закордонних справ на своїй сторінці у twitter.

 

По дорозі на Донбас Сьорейде також відвідала Дніпро. Побувала в місті у першому Музеї АТО й лікарні ім. Мечникова, де лікують українських військовиків.

 

Візит Іне Сьорейде в Україну тривав 4-6 вересня. Голова МЗС Норвегії відбула переговори із Президентом України Петром Порошенком, прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. Мала насичену програму комунікації з діловими колами. Провела лекцію у Києво-Могилянській академії.

 

06.09.2018