Луценко підтримав ідею з доступом до телефону Седлецької.

 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко підтримав ініціативу прокурорів щодо доступу до телефону журналістки проекту "Схеми" (виходить на "Радіо Свобода") Наталії Седлецької, виправдовуючи намір слідства тим, що Седлецька відмовилася надавати певну інформацію у справі про розголошення таємниці слідства директором НАБУ Артемом Ситником.

 

Про це Луценко повідомив у Facebook у коментарі під дописом Євгена Глібовицького.

 

Наталія Седлецька з Артемом Ситником

 

"Журналіст є свідком у справі про розголошення таємниці слідства. Фоноскопічна експертиза встановила приналежність голосу керівнику НАБУ. Але слідство зобов‘язане встановити час події. Журналіст відмовилася давати інформацію про час зустрічі з керівництвом НАБУ", – пояснив генпрокурор.

 

Юрій Луценко стверджує, що в його відомства немає іншого варіанта, як отримати за рішенням суду інформацію про локалізацію мобільного телефону журналістки.

 

"Жодної інформації про контент розмов журналіста слідство не потребує", – запевнив Луценко.

 

У середу генпрокурор відбув розмову з народними депутатами щодо доступу до телефону журналістки. Юрій Луценко зокрема поінформував, що звернувся до оператора мобільного зв'язку з проханням надати винятково інформацію про пересування Седлецької. При цім очільник ГПУ нібито визнав, що прохання перед судом було надмірним.

 

"Юрій Луценко вважає надмірним втручанням в професійне і приватне життя отримання інформації про ВЕСЬ трафік за 17 місяців, тому ним було ініційовано лист до оператора зв'язку "Київстар" про звуження обсягу інформації, знятої з телефону журналістки, – повідомила народний депутат Ольга Червакова на своїй сторінці у Facebook. – Прокуратура відмовилася від інформації про зміст sms-повідомлень і номери телефонів, з якими були контакти у Седлецької. Прокурори просять відокремити і надати лише інформацію про дати і час перебування Седлецької в районі офісів НАБУ, де, на думку слідства, відбулося розголошення державної таємниці і таємниці слідства".

 

Червакова, котра сама потрапила у народні депутати після роботи журналістом, заявила, що Наталія Седлецька відмовилася добровільно повідомити дату зустрічі з Артемом Ситником.

 

"Прокуратура вважає, що журналіст має право на захист своїх джерел інформації, але так само громадянин має обов'язок повідомляти правоохоронні органи про незаконні дії. Генпрокурор дав гарантію, що ніхто не зловживатиме інформацією, отриманою внаслідок санкції суду, а також – що втручання в приватний і професійний простір журналістів буде мінімальним. Він кілька разів назвав таке втручання вимушеною мірою", – переповіла Червакова.

 

Між тим, у середу виявилося й те, що суд надав дозвіл про доступ до телефонної активності й іншої журналістки, котра була присутня на зустрічі з Артемом Ситником, – Крістіни Бердинських. Журналістка отримала підтвердження від речниці ГПУ Лариси Сарган.

 

"Українські журналісти захищені законодавством і можуть не повідомляти про джерела отримання інформації для будь-якої статті. Тому мені здається, що це просто марне витрачання часу Генеральною прокуратурою. До того ж, це створює нездорову атмосферу в журналістському середовищі й країні. Як би ГПУ не заявляла, що це не є втручанням в професійну діяльність журналістів, це ним і є. Моя думка в цьому однозначна", – сказала Бердинських у коментарі виданню "Детектор медіа".

 

Справа бере початок із 2017 року, коли ГПУ відкрила кримінальну справу за фактом можливого розголошення таємниці слідства посадовою особою правоохоронного органу після витоку у мас-медіях запису давнішої розмови Ситника з репортерами.

 

27 серпня 2018 року Печерський районний суд Києва дав доступ Генеральній прокуратурі України до телефонних переговорів журналістки проекту журналістських розслідувань "Схеми" (виходить на "Радіо Свобода") Наталії Седлецької у справі про можливе розголошення державної таємниці та даних досудового розслідування.

 

05.09.2018