Порошенко закликав депутатів записати про НАТО в преамбулі Конституції.

 

Президент України Петро Порошенко сподівається на невідкладний розгляд Верховною Радою і направлення до Конституційного суду його пропозицій щодо внесення змін до Конституції в частині закріплення євроатлантичного курсу України.

 

Про це він сказав під час зустрічі з головами парламентських фракцій, повідомляє аґенція "Укрінформ".

 

"Дуже просив би, щоб всі проекти якомога швидше були розглянуті, включені до порядку денного та спрямовані до Конституційного суду для того, щоб зробити ті рухи і зміни, які відбулись після Революції Гідності, незворотними і не допустити демаршу", – наголосив голова держави.

 

Він окремо підкреслив неприпустимість будь-яких інших форматів документів для підтвердження незмінності цього курсу.

 

"Будь-який інший формат документа, який не має юридичних зобов'язань, насправді є, м'яко кажучи, неефективним. Мене взагалі після відповідних подій з російською агресією слово "меморандум", включно із Будапештським, дещо дратує", – зізнався Президент.

 

Водночас він підкреслив, що ініціатива підписання меморандуму про незворотність європейського та євроатлантичного курсу не носить зобов'язуючого характеру.

 

Він зазначив, що проектом змін до Конституції передбачається внесення змін в преамбулу, три статті і у перехідні положення Конституції.

 

"Преамбула фіксує, з одного боку, цивілізаційний вибір України і місце як члена європейської родини і друге – наш курс на європейську і євроатлантичну інтеграцію", – зазначив Президент.

 

Петро Порошенко також поінформував, що він має намір надіслати повідомлення Росії про непродовження дії договору про дружбу.

 

“Я планую найближчим часом з цього приводу, після внесення пропозицій Міністерством закордонних справ, провести засідання Ради національної безпеки та оборони і в термін до 30 вересня спрямувати за своїм підписом повідомлення Російській Федерації про непродовження дії зазначеного договору”, – анонсував Порошенко.

 

Він пояснив, що рішення не продовжувати дію договору про дружбу з РФ є компетенцією Президента України. “Це не потребує голосування у парламенті, але я хотів би провести з цього приводу відповідні консультації, таким чином врахувати позицію, думку парламенту і розпочинати підготовку відповідного рішення Ради національної безпеки та оборони”, – додав голова держави.

 

 

03.09.2018