Три сотні осіб затримала поліція під час вуличних безладів у Хемніці.

Масові акції правих і лівих радикалів там тривають вже понад тиждень.

 

 

У саксонському місті Хемніці, де майже тиждень тому був убитий 35-річний німець, відбулися дві великі акції протесту. Загалом в суботу, 1 вересня, на вулиці міста вийшли близько 9,5 тисячі осіб, повідомила місцева поліція. За її даними, під час протестних акцій постраждали 11 осіб, було зафіксовані 25 правопорушень: пошкодження майна, завдання тілесних ушкоджень, вчинення опору поліціянтам, використання забороненої символіки.

 

Через побоювання провокацій до Хемніца були передислоковані поліційні підрозділи з декількох сусідніх федеральних земель Німеччини – з Баден-Вюртемберґа, Баварії, Бремена, Гессена, Макленбурґу-Передньої Померанії, Нижньої Заксонії, Саксонії-Ангальт і Райнлянд-Пфальцу. До міста теж прибули додаткові машини з водометами, броньовані автомобілі та поліційні гелікоптери.

 

В акції проти ліберальної політики німецького уряду з питань біженців взяли участь близько 4,5 тис. прихильників право-популістської партії «Альтернатива для Німеччини», представники ксенофобського руху Pegida і правого руху Pro Chemnitz. Вони несли плакати, протестуючи проти прийняття іммігрантів. За повідомленнями деяких німецьких медій, на акцію правих також прибули активісти з Польщі, Чехії та Швейцарії.

 

Водночас свою акцію організували противники ворожого ставлення до міґрантів. У ній взяли участь приблизно чотири тисячі осіб, зокрема мерка Хемніца Барбара Людвіґ (Barbara Ludwig). «Ми протистоятимемо правим підбурювачів усіма засобами правової держави», – заявила Людвіґ. Противники праворадикалів також намагалися перекрити їм дорогу сотнями розкладених на дорозі брошур Конституції Німеччини. 

 

Поліція намагалася перешкодити сутичкам між учасниками обох мітингів. Зокрема, правоохоронці заблокували рух праворадикалів. Тим часом ліві активісти спробували розібрати бруківку, щоб скористатися нею проти опонентів. Зрештою поліція почала затримувати найагресивніших представників обох таборів.

 

В результаті поліція затримала кількох людей, які намагалися напасти на своїх противників, але обійшлося без великих заворушень.

 

Нагадаємо, що в ніч на 26 серпня в Хемніці був убитий 35-річний місцевий мешканець. Його поранили ножем в масовій бійці, в якій брали участь чоловіки різних національностей. За підозрою у вбивстві заарештували 22-річного мешканця Іраку і 23-річного сирійця.

02.09.2018