Наступним президентом Єврокомісії, найімовірніше, стане баварець Манфред Вебер.

Його кандидатуру підтримує Європейська народна партія, фракція якої найбільша у Європарламенті.

 

 

Кандидатом на посаду президента Європейської комісії від Європейської народної партії стане голова її фракції в Європарламенті Манфред Вебер (Manfred Weber). Окрім того, про підтримку його кандидатури заявила бундесканцлерка Німеччини Анґела Меркель. Про це повідомили у четвер, 30 серпня, німецький журнал Focus і газета Passauer Neue Presse з покликом на свої джерела.

 

На національному рівні Манфред Вебер є заступником голови баварського Християнсько-соціального союзу (ХСС), який очолює чинний міністр внутрішніх справ Німеччини Горст Зеегофер (Horst Seehofer).

 

Ще раніше Анґела Меркель заявляла у розмові з журналістами, що хотіла б бачити на посаді керівника Єврокомісії німця і заради цього готова відмовитися від подання голови Німецького федерального банку Єнса Вайдмана (Jens Weidmann) на посаду президента Європейського центрального банку.

 

Раніше німецька преса обговорювала інших евентуальних наступників президента Європейської комісії Жана-Клода Юнкера. Зокрема, мова йшла про чинного міністра економіки і енергетики Німеччини Петера Альтмайера (Peter Altmaier) і керівницю німецького військового відомства Урсулу фон дер Ляєн (Ursula von der Leyen).

 

Вибори нового президента Єврокомісії відбудуться у травні 2019 року. Тоді ж буде обрано й нового президента Європейського центробанку, котрий заступить Маріо Драґі, нового голову Європейської ради, на заміну Дональдові Туску, а також – верховного представника Євроунії з питань зовнішньої політики і політики безпеки, замість Федеріки Моґеріні.

31.08.2018