Росіяни загалом підтримують кримінальне покарання за «екстремістські» репости.

Про це свідчать результати свіжих опитувань громадської думки в Росії.

 

 

Понад половина громадян Російської Федерації – 55 відсотків – вважають, що люди повинні нести відповідальність за те, що діляться певними матеріалами в соціальних мережах. Про це свідчать результати опитування, які в четвер, 30 серпня, опублікував фонд «Общественное мнение». Проти переслідування за пости і репости в соцмережах висловилося лише 23% респондентів, ще 22% завагалися з відповіддю.

 

Такий показник отримали під час підбиття підсумків опитування населення в цілому. Якщо ж розділити респондентів за віковими групами, то з'ясовується, що найактивніше переслідування за репости підтримує вікова група «від 31 до 45 років», серед них переслідування підтримують 63 відсотки опитаних (не підтримують – 38 відсотків, вагалися з відповіддю – 17 відсотків).

 

При цьому 64 відсотки опитаних заявили, що їм не траплялися повідомлення про кримінальні справи за публікації в соцмережах будь-яких матеріалів, визнаних «екстремістськими». 31 відсоток відповів, що траплялися. Серед користувачів соцмереж розподіл трохи інший: 57 відсотків заявили, що не бачили таких повідомлень, 39 – що бачили. Ті, кому траплялися такі новини, вважають, що правоохоронні органи останнім часом стали частіше порушувати кримінальні справи на підставі повідомлень у соціальних мережах.

 

Крім цього, більш як половина учасників опитування заявили, що у них не бувало так, щоб вони утримувалися від публікацій в соцмережах з побоювань перед правоохоронними органами. Найбільша кількість тих, хто не наважувався робити будь-які пости, згадували в зв'язку з цим месенджер Telegram і відеохостинг Youtube.

 

Загалом серед користувачів соцмереж більш як дві третини натрапляли на матеріали, які здалися їм екстремістськими або такими, що ображають почуття інших. Лише невелика кількість опитаних повідомила, що здійснювала якісь дії в зв'язку з такими матеріалами, включно з дискусіями, блокуваннями або скаргами.

30.08.2018