Активістку Українського центру в Криму обшукала ФСБ.

 

Активістку Українського культурного центру в Криму Ольгу Павленко обшукали "силовики" ФСБ, пояснивши свої дії підозрами про контакти українки із "Правим сектором".

 

Про це повідомляє видання "Крим. Реалії". Наразі Ольгу Павленко викликали на допит до слідчого комітету РФ окупаційної адміністрації у Сімферополі.

 

 

"Усе почалося зі стукоту в двері о пів на сьому ранку. Мені сказали, що я ніби когось заливаю на нижніх поверхах, і попросили терміново відкрити двері. Я відмовилася відкривати, і вони почали стукати з ноги і погрожувати, що викличуть поліцію. На це я їм відповіла, що зараз сама викличу поліцію. Їм нічого не залишилося, як зізнатися, що вони з ФСБ і в них на руках постанова суду про проведення обшуку", – розповіла українка.

 

У постанові на проведення обшуку було зазначено, що Павленко підозрюють у зв'язках із "Правим сектором".

 

З її слів, обшук тривав три години.

 

"Ми дочекалися адвоката, і тільки після цього вони зайшли і вручили постанову, де повідомлялося, що мене підозрюють у зв'язках із терористичною організацією "Правий сектор" на території материкової України. У постанові зазначена ціла низка людей, які нібито становлять загрозу життю якоїсь людини в Криму. Обшук тривав три години. Разом зі співробітниками ФСБ були двоє понятих. У мене вилучили мої зошити з віршами й піснями, і при цьому повідомили, що вони, напевно, екстремістського характеру. Також були вилучені телефон і флешки", – додала Павленко.

 

Кримська правозахисна група закликала українську владу провести ефективне розслідування фактів переслідування громадянки Ольги Павленко і звернулася до міжнародної спільноти та міжнародних організацій з проханням посилити політичний і дипломатичний тиск на РФ задля припинення систематичного переслідування українських активістів Криму.

 

"Ми переконані у тому, що справжньою метою переслідування активістки є її громадянська позиція, мирна просвітницька діяльність щодо популяризації української культури у Криму. Таке переслідування є продовженням системної політики окупаційної влади півострова щодо повного знищення української національної ідентичності на захоплених територіях України. Також це є продовженням переслідування представників Українського культурного центру, яким неодноразово забороняли проводити мирні культурні акції на підтримку української мови та культури у Криму", – йдеться у заяві правозахисників.

 

У квітні цього року активістів Українського культурного центру в Криму Олену Попову і Ольгу Павленко викликав "на бесіду" старший помічник російського прокурора Сімферополя Олексій Пучков. Співробітника прокуратури цікавила робота Центру і випуск газети "Кримський терен". Активістки скористалися правом не свідчити проти себе і своїх близьких.

 

Учасники Українського культурного центру в Криму 26 серпня 2017 року презентували перший експериментальний випуск видання "Кримський терен" українською та російською мовами.

 

Український культурний центр Криму не є політичною організацією. Він створений активістами з метою збереження і популяризації на півострові української культури. При цім на учасників Центру чинять тиск: викликають на допити і "бесіди" до правоохоронних органів, попереджають про неприпустимість "екстремізму". Одному з лідерів Українського культурного центру в Криму Леоніду Кузьміну 2017 року після погроз і тиску з боку силовиків довелося виїхати з півострова.

 

29.08.2018