Французький міністр подав до демісії в прямому етері.

Це стало несподіванкою навіть для президента республіки.

 

 

Заява міністра екології та сталого розвитку Франції Ніколя Юло (Nicolas Hulot) про демісію пролунала у вівторок, 28 серпня, в прямому ефірі радіостанції France Inter. Президент Франції Емманюель Макрон не був у курсі такого кроку міністра.

 

Ніколя Юло зізнався, що рішенню полишити посаду міністра передувало чимало розчарувань, пов'язаних з його безуспішними спробами домогтися поступу у вирішенні низки екологічних проблем. Зокрема, за його словами, він був розчарований тим, що заходи з боротьби зі зміною клімату в уряду Франції щоразу опинялися в кінці списку пріоритетів. За словами Юло, в уряді він почувався самотнім й не бачив жодної реальної підтримки.

 

«Це найважче рішення в моєму житті. У мене накопичилося безліч розчарувань. Ми рухаємося маленькими кроками, і Франція робить більше, ніж багато інших країн, але цих маленьких кроків недостатньо. Своєю присутністю в уряді я не хочу створювати ілюзію, що в питаннях екології Франція на висоті», – заявив Ніколя Юло. Він уточнив, що не говорив про своє рішення ні президентові країни, ні прем'єрові Едуарові Філіпу з побоювань, що вони можуть спробувати вмовити його відмовитися від відставки.

 

Юло нарікав, що йому не вдалося переконати уряд відмовитися від ядерної енергетики, яка, на його думку, є «марним божевіллям». Він також шкодує про те, що Франція не хоче переглядати свою нинішню сільськогосподарську модель і «будь-якими шляхами шукає економічної вигоди».

 

Колишній міністр підкреслив, що його відхід з уряду означає і відхід з політики. «У мене не залишилося політичних амбіцій», – запевнив Юло.

 

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп подякував Ніколя Юло за виконану роботу. Прес-секретар уряду Бенжамен Ґриво заявив, що шкодує про відставку Юло. «Я не розумію, чому він йде у відставку, коли ми завдяки йому домоглися значних успіхів за рік роботи», – сказав Ґриво. У Єлисейському палаці, зі свого боку, відзначили, що Юло може пишатися результатами на посаді міністра.

 

62-річний Ніколя Юло – відомий у Франції захисник навколишнього середовища і колишній телеведучий. З 1998 до 2012 року він був автором популярної програми Ushuaïa Nature, присвяченої природі і подорожам, яка виходила на французькому телеканалі TF1. У 1990-му він створив власний фонд на захист екології. До приходу до влади Емманюеля Макрона його попередники Жак Ширак, Ніколя Саркозі та Франсуа Олланд запрошували Юло працювати в уряді. Однак лише Макронові вдалося умовити популярного еколога прийняти цю пропозицію.

29.08.2018