У німецькому місті Хемніці кілька днів поспіль тривають вуличні безлади.

Їх спровокувало вбивство німця, яке скоїли, як підозрюють, іммігранти.

 

 

У понеділок, 27 серпня, у Хемніці на сході Німеччини внаслідок сутичок між учасниками демонстрацій проти і на підтримку імміграції постраждали кілька людей. Ультраправі активісти другий день не полишають центру міста після того, як там в неділю був зарізаний чоловік. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle .

 

У конфлікті, який стався в неділю, 26 серпня, близько третьої години ночі після міського свята, взяли участь до десяти осіб. Внаслідок ножових поранень помер 35-річний Даніель Гілліґ (Daniel Hillig), ще двоє у віці 33 і 38 років зазнали поранень. Правоохоронці за підозрою в скоєнні злочину затримали 23-річного громадянина Сирії та 22-річного іракця.

 

Того ж дня зранку близько 100 людей влаштували перший мітинг, який закінчився мирно. Однак пізніше вже близько 800 осіб зібралося біля пам'ятника Карлу Марксу в центрі Хемніца. Велика демонстрація розлючених людей заскочила поліцію зненацька. Під час акції з натовпу кидали в поліціянтів пляшки, її учасники влаштували бійку з правоохоронцями. Поліція у відповідь застосувала водомети. 

 

Учасники німецького ксенофобського руху PEGIDA, який виступає проти ісламізації Європи, закликали влаштувати в понеділок вдень нову демонстрацію, а депутат Бундестагу і лідер молодіжного крила правої партії «Альтернатива для Німеччини» Маркус Фронмайер написав в своєму Twitter: «Якщо держава більше не захищає своїх громадян, то люди виходять на вулиці і захищаються самі. Все просто!».

 

Тим часом ліва організація Chemnitz Nazifrei («Хемніц без нацистів») та інші противники насильства з боку правих екстремістів зібралися на альтернативну акцію в міському парку. Вони пройшли містом, скандуючи: «Ні расизму і насильству!», «Викинути націоналізм з голови!», «Ні праву на нацистську пропаганду!». 

 

Поліції заледве вдалося розмежувати акції правих та лівих і запобігти масовим сутичкам. Через кілька годин після початку обидві акції завершилися. Поліцейські продовжили патрулювання вулиць для запобігання зіткнень між окремими демонстрантами. 

 

Тим часом інцидент у Хемніці обговорюють на федеральному рівні. «Ми не потерпимо таких незаконних зборів і переслідувань людей, котрі виглядають інакше або мають інші етнічні корені, а також спроб посіяти ненависть на наших вулицях. Такого не повинно бути в наших містах, і ми, уряд Німеччини, засуджуємо це найрізкішим чином. По суті, ми хочемо сказати Хемніцу і всім іншим, що в Німеччині немає місця самосуду, угрупованням, які хочуть поширювати ненависть, немає місця нетерпимості і екстремізму», – заявив журналістам прес-секретар уряду Німеччини Стефан Зіберт.

28.08.2018