Папа Франціск вибачився від імені Церкви за священиків, причетних до розбещення дітей.

Вибачення пролунало під час першого за майже сорок років візиту глави Ватикану до Ірландії.

 

 

Папа Римський під час дводенного візиту до Ірландії зустрівся з жертвами сексуального насильства з боку священиків. Франціск запевнив їх, що «молить про Боже прощення» в зв'язку зі скандалом навколо сексуальних домагань, який струсонув Римсько-католицьку церкву.

 

«Я не можу не визнати факту великого скандалу, викликаного в Ірландії в зв'язку з домаганнями малолітніх з боку священиків, в завдання котрих входили захист і освіта цих дітей. Нездатність церковної влади – єпископів, релігійних керівників, священиків тощо – належним чином відреагувати на ці огидні злочини викликала хвилю гніву і залишається приводом для того болю і сорому, яких зазнає католицька громада. І я особисто поділяю ці почуття», – сказав Папа Римський під час завершальної меси просто неба в дублінському Фінікс-парку.

 

Понтифік запевнив, що з ще більшою наполегливістю і за всяку ціну має намір «усунути цю виразку Церкви». Перед тим у церкві Святої Марії в Дубліні Франціск помолився перед свічкою, запаленою в пам'ять про жертви сексуальних домагань католицьких священиків. Про це повідомило радіо Vatican News.

 

Це був перший візит Папи Римського до Ірландії за 39 років. Він збігся в часі з католицьким заходом під назвою Всесвітня зустріч родин, який проводять раз на три роки.

 

Раніше прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар (Leo Varadkar) закликав Ватикан вжити заходів щодо церковних чинів, котрі займалися розбещенням малолітніх і тримали це в таємниці.

27.08.2018