Перед убивством поліціянта нападник проник до Харківської міськради.

 

Національна поліція України висловила низку зауважень до роботи муніципальної охорони під час нічного нападу озброєного чоловіка на будівлю міськради, під час котрого загинув поліціянт.

 

Про це заявив начальник головного управління Нацполіції в Харківській області Олег Бех, інформує аґенція "Інтерфакс-Україна".

 

Зокрема, Бех вважає, що охоронець міськради мусів одразу викликати поліцію, коли почув стрілянину на вулиці, замість відчиняти двері до будівлі мерії.

 

"Дуже багато запитань до охоронця, який з якоїсь причини відкрив двері міської ради, що в подальшому призвело до таких подій. Тому слідчі окремо нададуть оцінку цьому питанню", – сказав начальник обласної поліції.

 

Він повідомив, що з огляду на нічний інцидент із стріляниною біля мерії до поліції надійшли два виклики з різницею у 5 хвилин.

 

"Уночі о 00:37 надійшло повідомлення до диспетчерської служби "102" про те, що невідомий чоловік стріляє в бік правоохоронця та заходить до міської ради. Через 5 хвилин надійшло ще одне повідомлення про те, що невідомий скоїв постріли в автомобіль Scoda, унаслідок чого було пошкоджено заднє крило транспортного засобу, а також автомобільний скат. Встановлено, що в автомобілі перебували дві дорослі людини та маленька дитина", – розповів Бех.

 

Поліцейські, що приїхали на виклик, побачили зброю, стріляні гільзи та пошкоджені двері міськради, на проході лежав важко поранений охоронець. На першому поверсі в мерії перебував чоловік зі зброєю в руках. Патрульний наказав йому скласти зброю та вийти з приміщення, але той у відповідь зчинив стрілянину та смертельно поранив поліціянта. Після того нападник спробував утекти в бік площі Конституції, але його поранив інший поліцейський.

 

Як встановили правоохоронці, на момент нічного інциденту в міськраді перебувало три охоронці. Згідно з попередніми відомостями, вони почули, як їм здалося, вибухи петард і вирішили подивитися, хто це робить. Не погодивши дії зі старшим зміни, двоє охоронців відчинили двері міськради та побачили чоловіка, який скерував на них зброю. Той вистрілив і поранив одного охоронця. Інший побіг до старшого зміни, й вони обидва зникли у дворі міськради.

 

Судячи з відео з камер спостереження, нападник у пошуках охоронців зайшов до міськради, обійшов перший і другий поверхи, а коли спустився – побачив поліціянтів.

 

За фактом стрілянини відкрито три кримінальні провадження: за епізодом із нападу на охоронців за ч.15 ст.2 ст.115 (замах на вбивство двох і більше осіб), за епізодом із стріляниною по людях, що їхали в автомобілі, за ч.15 ст.2 ст.115 (замах на вбивство двох і більше осіб) і за епізодом із вбивства патрульного поліцейського за ст.348 (посягання на життя співробітника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця) КК України.

 

20.08.2018