Понад три години тривала зустріч Анґели Меркель з Володимиром Путіним.

 

Вони обговорювали врегулювання ситуації на сході України та в Сирії, а також питання газогону «Північний потік-2».

 

 

На зустріч, яка відбулася  ввечері у суботу, 18 серпня, в урядовій резиденції Мезеберґ під Берліном, президент Росії Володимир Путін прибув з півгодинним запізненням. Він прилетів до Німеччини з Австрії, де святкував одруження міністерки закордонних справ 53-річної Карін Кнайсль – членкині ультраправої Партії свободи.

 

Зустріч Путіна і Меркель тривала понад три години. Оскільки після неї не було підсумкової прес-конференції, то про зміст розмови можна судити лише з виступу перед журналістами лідерів Німеччини та Росії перед початком розмов. Сторони пообіцяли обговорити двосторонні відносини, Сирію, Іран і український конфлікт. Про це повідомила телерадіокомпанія Deutsche Welle.

 

Меркель висловила сподівання на досягнення нового перемир'я на Донбасі в зв’язку з початком навчального року. «Ми над цим вже досить довго працюємо, основа є і залишається – це Мінські домовленості. Хоча треба констатувати, що у нас поки що немає стабільного перемир'я. Сподіваюся до початку нового навчального року зробити нову спробу забезпечити перемир'я», – заявила бундесканцлерка. Також вона поділилася планами обговорити з Путіним можливе розміщення на Донбасі миротворчої місії ООН.

 

Ще однією важливою темою розмови було анонсовано питання спорудження газогону «Північний потік-2». При цьому Меркель підкреслила позицію німецького уряду, який наполягає на тому, щоб Україна після запуску цього газогону зберегла транзит російського газу своєю територією.

 

Ще одна важлива тема перемовин – ситуація в Сирії. «Ми повинні, в першу чергу, уникнути того, щоб в Ідлібі почалася гуманітарна катастрофа. За нашими спостереженнями, воєнних дій стало менше. Але тим самим ще не встановлений мир», – сказала Меркель. 

 

За результатами зустрічі відомі поки що лише розповіді прес-секретаря російського президента Дмитра Пєсков. Утім, оскільки наше видання не вважає це джерело вартим довіри, ми спробуємо дочекатися повідомлень з інших, вірогідніших джерел.

19.08.2018