Kremlin Watch запустив сайт моніторингу за «гібридним» втручанням Кремля у Європі.

 

Передовсім йдеться про розвідувальні, економічні та інформаційні зусилля Росії в європейських країнах.

 

 

«Використовувана Кремлем тактика агресивного розширення свого впливу за рахунок поширення дезінформації та підтримки європейських екстремістських і радикальних політиків викликала сильну негативну реакцію щонайменше в 14 з 28 країн, які входять нині до Європейської Унії», – такого висновку дійшли експерти проекту Kremlin Watch, організованого дослідним центром European Values ​​(«Європейські цінності»), який має осідок у Празі. Нещодавно Kremlin Watch запустив новий сайт, який автори проекту характеризують як, ймовірно, найбільшу в Європі відкриту базу даних про «гібридні» дії Росії щодо розширення свого впливу в європейських країнах і про контрзаходи, яких вживає в зв'язку з цим Європа. Про це повідомило «Радіо Свобода».

 

На сайті, зокрема, подане розслідування у Великій Британії контактів підприємця Аррона Бенкса, котрого підозрюють в тому, що через нього Росія фінансувала у 2016 році кампанію за вихід країни з Євроунії. Kremlin Watch подає також спостереженнями, якими поділився зі сайтом колишній високопоставлений співробітник угорської контррозвідки Ференц Катрейн, про стрімке посилення активності російських розвідувальних служб в цій країні.

 

Сайт також розкриває тему висилання двох російських дипломатів з Греції, яка досі була однією з найдоброзичливіших до Кремля країн ЄУ і НАТО. Росіян звинуватили в спробі підкупу низки грецьких чиновників і духовних осіб. А також стало відомо, що мільярдер, виходець з Росії і колишній депутат Держдуми Іван Саввіді, котрий мешкає в Греції, профінансував акції протесту в Македонії проти укладеної з Грецією угоди про нову назву цієї колишньої югославської республіки. З організацією аналогічних протестів з грецької сторони виявилися пов'язані ті самі вислані російські дипломати. Справа в тому, що через конфлікт між Грецією і Македонією щодо назви Атени блокували її вступ до НАТО.

 

Команда Kremlin Watch намагається звести докупи ці та схожі випадки і проаналізувати, з якими саме загрозами в сфері безпеки, пов'язаними з політикою Росії, стикається зараз влада і громадянське суспільство європейських країн і яким чином ці загрози можуть бути нейтралізовані.

17.08.2018