Місія МВФ прибуде до Києва 6 вересня.

 

Міжнародний валютний фонд оголосив про дату приїзду своєї делеґації в Україну – місія МВФ працюватиме в Києві 6-19 вересня.

 

Про це повідомив постійний представник фонду в Україні Йоста Люнгман.

 

"За зверненням української влади місія Міжнародного валютного фонду відвідає Київ в період з 6 до 19 вересня 2018 року для обговорення останніх економічних подій і економічної політики", – йдеться у прес-релізі фонду.

 

Зі слів Люнгмана, серед питань, котрі надаються обговоренню, буде також фінансова допомога від МВФ на підтримку політики, спрямованої на забезпечення макроекономічної стабільності в Україні і подальшого руху економіки країни в напрямку сталого та інклюзивного зростання.

 

Міністерство фінансів України привітало рішення про приїзд місії МВФ і висловило впевненість у конструктивній співпраці з фондом.

 

"Безсумнівно, приїзд місії МВФ після тривалої перерви є свідченням плідного діалогу з багатьох питань, зокрема й забезпечення стійкої бюджетної політики, утримання дефіциту в рамках затвердженого держбюджету, боротьби з корупцією та іншим. Ми зацікавлені обговорити з Фондом як всі поточні питання, так і продовження співпраці після завершення програми в березні 2019 року, для забезпечення стабільності і передбачуваності розвитку країни", – заявила в.о. міністра фінансів Оксана Маркарова.

 

Вона зазначила, що продовження співпраці з МВФ надасть можливість не лише поповнити резерви Національного банку України, а й відкриє шлях до залучення фінансування в державний бюджет на пільгових умовах із використанням гарантії Світового банку на $800 млн, а також до отримання макрофінансової допомоги від ЄС на EUR1 млрд.

 

Як нагадує аґенція "Інтерфакс-Україна", відкрита МВФ у березні 2015 року чотирирічна програма EFF загальним обсягом SDR12,348 млрд (близько $17,4 млрд за поточним курсом) із першим траншем у $5 млрд спочатку передбачала щоквартальний перегляд програми, виділення в 2015 році ще трьох траншів по SDR1, 18 млрд ($1,66 млрд) і зменшення квартальних траншів у 2016-2018 рр. до SDR0,44 млрд ($0,62 млрд).

 

Україна змогла отримати з невеликою затримкою другий транш за цією програмою на $1,7 млрд на початку серпня 2015 року, після чого виникла тривала пауза в зв'язку з невиконанням низки умов, політичною кризою і зміною уряду.

 

Після приходу нового Кабміну на чолі з Володимиром Гройсманом у квітні 2016 роки переговори про продовження фінансування поновилися, проте Фонд вирішив виділити третій транш у розмірі $1 млрд лише в середині вересня, четвертий – 3 квітня 2017 року.

 

Із липня 2017 року Україна перебуває у складному переговорному процесі з МВФ щодо газового питання: Фонд наполягає на підвищенні ціни газу для населення, яке, за різними оцінками, може становити від 30% до 60%, у зв'язку зі зростанням цін на міжнародних ринках, тоді як прем'єр вважає таке різке підвищення невиправданим.

 

Як розповідали в уряді, українська сторона запропонувала МВФ щонайменше вісім варіантів зміни формули ціни на газ, які дозволили б уникнути "непідйомного для звичайних громадян" підвищення ціни, на якому наполягає Фонд. Жоден не був прийнятий.

 

Директор-розпорядник Фонду Крістін Лагард 19 червня 2018 року заявила, що виконання передумови щодо цін на газ є критично важливим для завершення поточного перегляду підтримуваної МВФ програми.

 

13.08.2018