Денісова просить Москалькову прискорити помилування Сенцова.

 

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова закликала російську колегу Татьяну Москалькову прискорити процес розгляду прохання про помилування Олега Сенцова, котре надійшло від його матері на ім'я президента РФ Владіміра Путіна.

 

Про це йшлося під час телефіонної розмови Денісової та Москалькової, про котру написала український омбудсмен у Facebook.

 

"Звернення мами вже передали до спецкомісії з помилування, і я попросила уповноваженого РФ прискорити цю справу про помилування або обмін з огляду на критичну ситуацію", – написала Денісова у Facebook.

 

Денісова попросила російського омбудсмена організувати переведення Сенцова до спеціальної установи у Москві для фахового виведення з голодування.

 

Український омбудсмен наголосила, що ситуація з Сенцовим потребує негайного реагування з огляду на погіршення стану його здоров'я через тривале голодування.

 

"Я сказала їй, що поїздом/етапом він точно не доїде, потрібен літак санітарної авіації. Треба врятувати людині життя", – наголосила омбудсмен.

 

Денісова намагалася обговорити з Москальковою можливий обмін Сенцова на громадянина РФ Олексія Седікова. Втім, росіяни відбріхуються тим, що Сенцов – громадянин Росії, а обмін громадянина РФ на громадянина РФ неможливий.

 

"На моє зауваження, що є документальне підтвердження з боку РФ, що Олег – громадянин України, і він за всіма документами прибув відбувати покарання в Лабитнангі саме як громадянин України, почалася, так би мовити, "стара пісня"… Всі кримчани, які не відмовилися від громадянства РФ, автоматично набувають російського громадянства", – переповіла Денісова.

 

09.08.2018