Верховна Рада хоче скасувати проміжне декларування.

 

У Верховній Раді зареєструвано законопроект, який пропонує скасувати необхідність для держслужбовців вносити дані про зміну майнового стану до е-декларацій. Законопроект подав депутат від "Волі народу" Сергій Шахов, повідомляє "Центр протидії корупції".

 

Якщо за проект закону проголосують, то всі зміни в декларації депутатів і чиновників можна буде побачити лише  раз на рік: коли подаватимуть нові декларації. Також законопроект пропонує звільнити тих, хто не подає зміни до майнового стану, від адміністративної відповідальності за неподачу.

 

“Цим законопроектом депутати хочуть дозволити всім не показувати свої доходи чи витрати протягом року, що зараз доводиться декларувати, якщо вони перевищують 88 тис. грн. Так, наприклад, ми не зможемо відслідковувати величезні премії, що виписують собі держслужбовці, чи елітні квартири та авто, які вони купують і що стають предметом журналістських розслідувань чи кримінальних справ. Це перший крок до знищення прозорості системи електронних декларацій”, – вважає Денис Свириденко, юрист Центру протидії корупції.

 

У ЦПК нагадають, що якби не повідомлення про зміни в майновому стані, то не було б відомо про випадок, коли бухгалтерка дружини генерального прокурора Юрія Луценка продала народному депутатові від БПП Глібу Загорію 8 квартир у столиці. Також не стало б одразу відомо про те, що депутат від “Народного фронту” Ігор Котвіцький накупив 5 предметів одягу та аксесуарів загальною вартістю понад 600 тисяч гривень, або як нещодавно головний лікар Вінницького обласного онкодиспансеру придбав золотий браслет за 300 тисяч і каблучку за 100 тисяч, а заступниця голови НБУ – годинник за 260 тисяч.

 

Саме із реєстру декларацій, додали в ЦПК, стало відомо, що керівник САП Назар Холодницький, який 30 липня пішов у відпустку на понад місяць, отримав майже півмільйона відпускних. І, більше того, позичив своєму заступнику Володимиру Кривенку понад 600 тисяч гривень. Останній же на ці гроші придбав квартиру, яка обійшлася йому в понад 2 млн грн.

07.08.2018