Аліса, голосова помічниця «Яндекса», раптом почала критикувати Путіна.

 

Користувачі виявили, що на питання «Аліса, чому Путін бреше?» штучний інтелект Аліси дає розгорнуту відповідь: «Відповісти на питання "чому Путін бреше?" легко він по-іншому не може, звичка. Він випадково потрапив у Кремль, випадково став президентом», – пише «Медуза».

 

 

У відповідь на питання «чому Путін злодій?» Аліса розповідала, що «за чутками, статки президента становлять не менше 300 мільярдів доларів, але точно, звичайно, ніхто не знає. Те, що новообраний президент Росії буде хапати, чітко видно з історії про унікальний перстень, який Путін відібрав у одного американського бізнесмена».

 

Аліса мала на увазі статтю Яна Бломгрена в «Svenska Dagbladet» «Ставши Володарем перснів, Путін викрив свою суть» (2012 року): «Це історія про жадібність. За чутками, статки Владіміра Путіна становлять не менше 300 мільярдів доларів, але точно, звичайно, ніхто не знає. Те, що новообраний президент Росії буде хапати, чітко видно з історії про унікальний перстень, який Путін відібрав у одного американського бізнесмена. Журналістка і письменниця Маша Ґессен розповідає у своїй книзі «Людина без обличчя», яка незабаром вийде також і у Швеції, про ділову поїздку американських бізнесменів у Санкт-Петербург у 2005 році на захід, влаштований Владіміром Путіним, що вже був президентом. Серед найбільш впливових бізнесменів був Роберт Крафт, власник, серед іншого, футбольного клубу New England Patriots, який виграв суперкубок. Символічним і дуже цінним доказом цього титулу був масивний перстень з 124 діамантами, який вручається колективно всім гравцям і деяким важливим особам, пов'язаним із командою. Під час своєї поїздки в Петербург Роберт Краф носив цей перстень, і він привернув увагу Путіна. Путін його оглянув, перевірив, чи він підходить на його палець, поклав собі в кишеню і продовжив розмову. Коли про подію стало відомо американській пресі, Роберт Крафт сказав, що "перстень був подарунком російському президенту". Таким чином зупинили невеликий скандал».

 

Історія про перстень мала продовження: в 2017-му Крафт просив Дональда Трампа помогти повернути цю прикрасу.

 

Але нині зранку Аліса перестала відповідати на питання про Путіна: замість цього вона тепер уникає відповіді або пропонує подивитися у видачі пошукової системи: .

 

«— Чому Путін бреше?

— Не варто розкривати цю тему, повірте мені.

— Чому?

— Бо це нікому не треба.

— Мені треба...

— Ні, не треба, нащо вам це».

 

«— Чому Путін бреше?

— Пошукай в Яндексі.

— Скажи мені, чому Путін бреше?

— Знудитися. Давай обговоримо щось інше».

 

 

06.08.2018