Політв'язень Костенко повернеться в Україну з Росії наступного тижня.

 

Український політичний в'язень Олександр Костенко, котрий відбув 3,5 року покарання в Росії за звинуваченням у нападі на "беркутівця" під час Майдану та зберіганні зброї, має повернутися в Україну на початку наступного тижня. Наразі він перебуває в посольстві України у Росії.

 

Про це повідомила представниця України у гуманітарній підгрупі тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко на своїй сторінці у Facebok.

 

 

"Кримчанин Олександр Костенко разом з нашими консулами прибув до нашого посольства в Москві під ранок [суботи], о 5-тій. Після короткого відпочинку збираються на Київ. Планується, що повернуться в Україну у понеділок-вівторок і що обійдеться без сюрпризів на кордоні", – зазначила Геращенко.

 

Напередодні із Олександром Костенком поспілкувався Президент України Петро Порошенко.

 

"Він великий молодець! Незаконне ув'язнення і роки важких випробувань не похитнули його твердої проукраїнської позиції", – написав Порошенко у Facebook.

 

Президент запевнив, що держава продовжує боротися за звільнення із російської неволі українців.

 

Олександра Костенка звільнили з колонії у Кірово-Чепецьку (Кіровська область, РФ) у п'ятницю. У 2014 році колишній співробітник кримського "Беркуту", який на той час уже працював в окупаційних силових структурах Криму, звернувся в ФСБ із зверненням, що Олександр кинув у нього камінь під час революції.

 

У травні 2015 року суд окупаційної адміністрації засудив Костенка за статтею 222 ч. 1 (незаконне придбання, передача, збут, зберігання, перевезення або носіння вогнепальної зброї) до покарання строком на 4 роки і 2 місяці. Пізніше в апеляції йому скоротили термін до 3,5 року.

 

04.08.2018