Apple Inc. стала першою фірмою, дорожчою за трильйон доларів.

 

Вчора на момент закриття торгів акції Apple Inc. коштували $207,39, а це означає, що ринкова капіталізація фірми сягнула $1,002 трлн. В 2007 році на кілька годин після відкриття торгів розрахункова ціна акцій PetroChina теж перевищила трильйон, але це не була в повному розумінні ринкова оцінка, оскільки іноземні інвестори не мали доступу до внутрішнього фондового ринку.

 

 

А в 1997 році Apple була, за словами Стіва Джобса, за 90 днів до моменту краху. Нині ж, 21 рік потому, телефонна та комп'ютерна компанія увійшла в історію як перша корпорація, яку світовий ринок будь-коли оцінював у трильйон доларів.

 

Хоча оцінка значною мірою символічна, вона є нагадуванням про домінування Apple в технологічній індустрії. Вчора ввечері генеральний директор Apple Тім Кук відправив співробітникам мейл, щоб відзначити це досягнення.

 

«Командо,

сьогодні Apple досягла знаменної віхи. На момент закриття торгів наші акції коштували 207,39 долара, і фондовий ринок тепер оцінює Apple вище трильйона доларів. І хоча у нас є всі підстави пишатися цим досягненням, не це найважливіший показник нашого успіху. Фінансові доходи – це просто результат інновацій Apple, яка ставить свої продукти і користувачів на перше місце і завжди залишається вірною своїм цінностям.

Саме ви, наша команда, робите Apple великою, а нашого успіху досягнуто завдяки вашій наполегливій праці, самовідданості і пристрасті. Я глибоко вражений тим, що ви робите, і для мене на все життя залишиться великою честю працювати поруч з вами. Я хочу подякувати вам від усього серця за роботу в пізні години і за неплановані відрядження, за все те, коли ви відмовлялися задовольнятися чимось меншим, ніж неперевершений результат нашої спільної роботи.

Подякуймо нашим клієнтам, нашим постачальникам, нашим партнерам з бізнесу, спільноті Apple Developer, нашим колегам і всім, хто був в цій чудовій компанії до нас.

Стів заснував Apple з вірою в те, що сила людської творчості здатна вирішувати навіть найвеличніші проблеми — і що люди, які достатньо зварйовані, щоб вірити, що вони можуть змінити світ, таки зроблять це. В нинішньому світі наша місія як ніколи важлива. Наші продукти не тільки дарують моменти подиву і радості, вони дозволяють людям в цілому світі збагачувати своє життя та життя інших людей.

Так само, як Стів завше робив у такі моменти, як цей, ми всі повинні з нетерпінням чекати світлого майбутнього Apple і великої роботи, яку ми будемо робити разом.

Тім»

 

1 серпня Apple опублікувала квартальний звіт, результати якого перевершили очікування більшості аналітиків. Це призвело до зростання котирувань компанії на кілька відсотків.

 

Вчора протягом дня на деякий час ціна фірми наближалась до позначки в 1 трильйон доларів, і компанія через помилку в розрахунках додатку, вбудованого в iPhone, помилково оголосила, що вже прорвалася через нього.

 

Справа була в тому, що після того, як компанія оголосила про свої кращі, ніж очікували, результати на цьому тижні, Apple також викупила частину своїх акцій. Це означало, що ціна акцій, необхідна для подолання трильйонного рівня капіталізації, зросла приблизно з $ 204 до $ 207, оскільки програма викупу акцій Apple, яка дозволяє їй повертати гроші інвесторам, означала, що частина її акцій була знищена. Це вивело їх з обігу і означало, що хоч ціна однієї акції зросла, але акцій стало менше.

 

 

 

03.08.2018