МЗС нагримало на угорського дипломата через заяви Орбана.

 

Міністерство закордонних справ України викликало на розмову тимчасового повіреного у справах Угорщини в Україні Ласло Папа для висловлень обурення нещодавніми антиукраїнськими висловлюваннями керівництва Угорщини. 

 

"Угорському дипломату було висловлено рішучий протест у зв’язку з низкою недружніх кроків офіційного Будапешта стосовно України та наголошено на необхідності припинення дій, які негативно впливають на двосторонні відносини. Зокрема, наголошено на неприйнятності останніх заяв прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України, які суттєво дисонують з політикою Європейського Союзу та значною мірою відображають підходи країни-агресора", – йдеться у коментарі на офіційній сторінці МЗС.

 

Угорському дипломату також вручили ноту з вимогою надання офіційних роз’яснень у зв’язку із рішенням уряду Угорщини створити посаду уповноваженого міністра, відповідального за розвиток Закарпатської області та програми розвитку дитячих садків Карпатського басейну, адже МЗС бачить, що до сфери компетенції уповноваженого "віднесено частину суверенної території України".

 

"Незважаючи на конструктивний підхід української сторони щодо вирішення проблемних питань, останні дії Угорщини свідчать про вибір конфронтації замість співпраці і пряме втручання у внутрішні справи України", – обурилися в МЗС.

 

Як писав Z, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у своєму виступі в Університеті Бухареста поставив під сумнів доцільність входження України до Європейського Союзу та НАТО, наголосивши на тому, що Росія не вспокоїться, поки не отримає на своєму східному кордоні – зокрема в Україні – "буферної зони".

 

"Що росіяни коїтимуть у найближчий рік, пані та панове? Для того, аби зрозуміти це, мусимо бути свідомі, що Росія є державою, котра не відчуватиме себе в безпеці, поки не оточиться буферними зонами. Відтак Росія продовжить докладати зусиль для того, щоб сформувати буферні зони довкола своїх кордонів, так само, як вона робила дотепер", – сказав Орбан.

 

Угорський прем’єр вважає, що "Україна – одна із жертв цього".

 

Зважаючи на бажання Росії оточити себе "буферними зонами", Віктор Орбан висновує, що серед членів ЄС та НАТО найзагроженішими почуваються Польща та країни Балтії. "Цілком очевидно, що Угорщина не відчуває такої загрози, Словаччина не відчуває такої загрози, чехи не відчувають такої загрози, ані будь-хто у Західній Європі", – сказав Орбан.

 

Відтак прем’єр-міністр Угорщини запропонував: надати країнам Балтії та Польщі додаткові і міцні гарантії безпеки, натомість решті країн дозволити будувати зносини з Росією на власний розсуд – "нарешті дозволити торгівлю, економічну кооперацію", бо Унія, на його погляд, потребує "багатогранної та адаптивної політики".

 

02.08.2018