Орбан пророкує Україні долю "буферної зони" при Росії.

 

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан поставив під сумнів доцільність входження України до Європейського Союзу та НАТО, наголосивши на тому, що Росія не вспокоїться, поки не отримає на своєму східному кордоні – зокрема в Україні – «буферної зони».

 

Про це Орбан заявив у своєму виступі в Університеті Бухареста під час поїздки до Румунії, інформує інтернет-проект visegradpost.com.

 

 

«Що росіяни коїтимуть у найближчий рік, пані та панове? Для того, аби зрозуміти це, мусимо бути свідомі, що Росія є державою, котра не відчуватиме себе в безпеці, поки не оточиться буферними зонами. Відтак, Росія продовжить докладати зусиль для того, щоб сформувати буферні зони довкола своїх кордонів, так само, як вона робила дотепер», – сказав Орбан.

 

Угорський прем’єр каже, що «Україна – одна із жертв цього».

 

«Українці зважилися покласти край становищу, коли вони зазнавали однаково тиску, спрямованого на них зі Заходу і з Росії. Вони хочуть приєднатися до західного світу, а отже, вони хочуть відірватися від російських сфер інтересу. Вони хочуть підійти ближче до НАТО та ЄС і навіть вступити до них і збудувати сучасну Україну», – зазначив Орбан, додавши, що так направду він не вірить у подібні перспективи. «Не бачу їх членами НАТО, і їхні сподівання на членство в ЄС є віртуально «нульовими», – заявив Орбан.

 

На його думку, незважаючи на західні інтенції, Україна навпаки може відкотитися ближче до Росії.

 

«Наразі замість того, щоб передбачити собі нову Українську державу, я бачу, що українська економіка падає в боргове рабство. Російська мета затягнути Україну назад до попереднього становища не скидається на нереалістичну», – міркує голова угорського уряду.

 

Зважаючи на бажання Росії оточити себе «буферними зонами», Віктор Орбан висновує, що серед членів ЄС та НАТО найзагроженішими почуваються Польща та країни Балтії.

 

«Є європейські країни, котрі насправді мають всі підстави почуватися під загрозою, вони щодня живуть під постійною загрозою для їхньої безпеки. Це Балтійські країни і Польща. І це їхнє відчуття є виправданим – з огляду на географію та історію», – сказав Орбан, додавши, що «цілком очевидно, що Угорщина не відчуває такої загрози, Словаччина не відчуває такої загрози, чехи не відчувають такої загрози, ані будь-хто у Західній Європі».

 

Відтак, прем’єр-міністр Угорщини має пропозицію: надати країнам Балтії та Польщі додаткові і міцні гарантії безпеки, натомість решті країн дозволити будувати зносини з Росією на власний розсуд – «нарешті дозволити торгівлю, економічну кооперацію», бо Унія, на його погляд, потребує «багатогранної та адаптивної політики».

 

30.07.2018