Косівщину затопило: за добу випала місячна норма опадів.

 

У Косівському районі Івано-Франківської області за добу випала місячна норма опадів. Понад сотня дворів стоїть у воді, зруйновано десятки доріг і чотири мости.

 

Про це повідомляє ТСН.ua.

 

Косів. Фото Андрія Стринадюк‎а

 

Злива тривала вночі лише годину – на ранок люди ледве вийшли з хати.

 

"Ласка Божа! Ще б у хаті була вода – кришка! І земля не дуже приймає [опади], бо вона насичена вже цією водою", – каже мешканка села Старі Кути Марія Поп'юк.

 

Вода затопила пивниці і не сходить з городів. Селяни тривожаться, що негода могла знищити весь врожай.

 

"Картопля вже зогнила тижні два тому від тих дощів. Вчора ми рятували кабачки – що більші, щоб худобі дати", – каже Олена Нестерук.

 

"Не можемо води з криниці випити, бо вода дуже брудна. Постійно стічні води йдуть у криниці", – скаржиться Лілія Франчук.

 

Під час минулої зливи гірські потічки пішли просто на села. "Буквально за годину все це у нас відбулося. Цілий місяць майже щодня опади. І земля вже настільки набрала вологи, що вся вода шукає собі вихід", – пояснив керівник відділу з питань надзвичайних ситуацій Косівської РДА Віталій Кардащук.

 

"Пливе" й сусідня Коломийщина – у Нижньому Вербіжі розлилися місцеві річки та зробили непрохідною частину села. Люди укріплюють будинки та подвір'я.

 

Згідно з офіційною інформацією Івано-Франківського управління ДСНС станом на вечір вівторка, внаслідок зливи на території Косівського, Коломийського та Снятинського районів зафіксували  підтоплення 41 житлового будинку, 8 господарських будівель та понад 100 присадибних ділянок, пошкоджено укіс дамби річки завдовжки приблизно 100 м.

 

В місті Косів підтоплено 7 присадибних ділянок, в селі Старі Кути підтоплено 30 житлових будинків та 100 присадибних ділянок.

 

Між селами Город та Бабин розмито, частково пошкоджено 3 км шутрової дороги місцевого значення.

 

В селищі Яблунів та селі Стопчатів підтоплено 1 підвальне приміщення господарської будівлі, 4 присадибні ділянки та 2 колодязі.

 

Річки Лючка та Сопівка на Коломийщині підтопили 7 господарських будівель в селі Нижній Вербіж, 7 житлових будинків в селі Мишин, 4 житлові будинки в селі Верхній Вербіж. 

 

Між селищем Заболотів та селом Хлібичин Снятинського району водою річки Прут пошкоджено укіс дамби протяжністю 100 м.

 

02.08.2018