Правоохоронці затримали підозрюваних у вбивстві бердянського активіста.

 

Національна поліція затримала п’ятьох підозрюваних у вбивстві бердянського активіста Віктора Олешка. Напередодні чоловіка, колишнього учасника АТО (позивний "Сармат"), розстріляли на подвір'ї власного готелю.

 

Про це повідомив перший заступник голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін. 

 

 

З його слів, невдовзі після вбивства поліції вдалося відшукати на одній із вулиць Бердянська легковий автомобіль, в якому виявили "обріз" мисливської рушниці.

 

Згодом у рамках плану "Сирена" на посту у Василівці поліціянти зупинили автомобіль і перехопили чотирьох підозрюваних.

 

"Ми встановили, що четверо осіб, які перебували в ньому, причетні до вбивства мешканця Бердянська. Паралельно у Бердянську затримали ще одного, п’ятого, підозрюваного. Наразі всі п’ятеро затримані за ст. 208 КПК України", – повідомив перший заступник голови Нацполіції.

 

Аброськін висловив подяку поліціянтам за проведену роботу, а також громадянам, "які не залишились осторонь та активно сприяли поліції у встановленні осіб злочинців".

 

Напередодні редактор видання "Цензор.НЕТ" Юрій Бутусов повідомив: поліція затримала у Запорізькій області чотирьох підозрюваних. Він опублікував на своїй сторінці у Facebook знимку одного з чоловіків – імовірно, особи, котру підозрюють як кілера.

 

 

Згодом на власному ресурсі Бутусов оприлюднив знимки й решти затриманих.

 

"Свідок злочину проти Віталія Олешка його друг Андрій Манджаров впізнав убивцю (процедура впізнання нібито відбувалася дистанційно, завдяки знимці з автомобільної траси, – Z), його впізнали й інші свідки", – переповів Бутусов.

 

Колишній заступник командира батальйону "Торнадо" Микола Цукур впізнав на знимці свого колишнього підлеглого Артема М. "Артем у батальйоні пройшов курс підготовки снайперів. Брав участь у бойових діях. Дисциплінований, тверезомислячий, вміло порався зі зброєю", – написав Цукур на своїй сторінці у Facebook.

 

Батальйон "Торнадо" фігурує у низці кримінальний справ, пов'язаних з насильницькими та воєнними злочинами. Кілька бійців є підозрюваними у вбивствах, зґвалтуваннях, катуваннях. За ґратами перебуває і колишній комбат "Торнадо" Руслан Онищенко.

 

У 2015 році цей батальйон розформували. А Артем М., зі слів Цукура, перейшов у полк "Азов".

 

Радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко підтвердив, що один із підозрюваних належав до батальйону "Торнадо".

 

"На жаль, дуже багато з тих хлопців, які пішли захищати Україну, повернувшись, не знайшли собі місця для нормальної роботи. Не захотівши зробити цього, вони пішли працювати в кримінальні угруповання. Це не перший такий випадок, і, на жаль, думаю, не останній", – сказав Геращенко у інтерв'ю телеканалу "112-Україна"

 

Радник Авакова нагадав, що справу порушено за статтею про вмисне вбивство (ст. 115 ККУ), однак не відкидає, що її перекваліфікують на вбивство з обтяжувальними обставинами – вбивство на замовлення, вбивство небезпечним для життя інших людей способом тощо.

 

"Щодо інших – це пособники вбивства, вони йдуть як співучасники. Є у кожного свої ролі, хто був водієм, хтось чекав, хтось гукнув жертву", – прокоментував нардеп.

 

 

З його слів, затримані – то "молоді хлопці, спортсмени". "Вони живуть у Дніпрі та Дніпропетровській області, приїхали на вбивство. Вони поки що мовчать. Я так розумію, сподіваються, що замовники будуть їх виручати. Шансів у них немає –  є прямі свідчення свідків", – розповів Геращенко.

 

01.08.2018