Загадкова знахідка кам’яної доби

Календар, ігровий рахунок чи ритуальна схема? В печері у Швабському Альбі науковці виявили ребро мамонта, над яким тепер ламають голову. Адже знахідка, якій близько 30 000 років, має низку зарубок, створених первісною людиною. Розташування зарубок свідчить про те, що ними щось рахували – але що? Дотепер не з’ясовано, чи це доісторичний календар, ігровий рахунок чи записки для покрокової діяльності.




Зарубки на ребрі мамонта схожі на позначки лінійки – але що ними вимірювали? Зображення: Hilde Jensen/ Universität Tübingen.


 

Вже 40 000 років тому печери Швабського Альбу були важливим місцем проживання для наших предків. На це вказують унікальні знахідки з доби палеоліту, зокрема Венера з Голе-Фельс, найстаріша у світі скульптура людини. В печерах, занесених до списку світової спадщини ЮНЕСКО, вчені знаходили також майстерні фігури тварин та сопілки з кісток птахів.

 

І тепер нова знахідка ставить нові питання досвідченим ученим. У печері Голе-Фельс Ніколас Конард (Nicholas Conard) з Тюбінгенського університету та його команда знайшли мамонтове ребро, якому від 30 000 до 35 000 років. Його особливість: знахідку, що має 44 сантиметри завдовжки, обробляла первісна людина.

 

На товстішому краю ребра видно два ряди позначок. Паралельні зарубки утворюють два блоки надрізів: 83 з одного боку та 90 – з другого. В іншому місці на ребрі видно інші 13 слабших та довших надрізів, повідомили вчені. Всі позначки, згідно з даними, чисті й добре проглядаються, тобто їх, напевно, наносили цілеспрямовано. Вони відрізняються довжиною та глибиною, тобто їх, імовірно, робили не за раз.

 

«Вирішальне запитання: яку функцію виконувала ця знахідка», – сказав Конард. Адже відповідного зразка немає ні в Південній Німеччині, ні в іншому регіоні світу. Археологи припускають, що людина кам’яної доби цими зарубками щось рахувала.

 

«Ми припускаємо, що ребро виконувало функцію носія інформації», – сказав Конадр. Але що ним рахували? «Невідомо, чи йдеться про жертв полювання, людей, дні, цикли Місяця чи щось інше, – сказав учений. – Своєрідний календар – такий варіант теж напрошується, але числа 83, 90 і 13 не наштовхують нас на думку про якусь очевидну систему». Зарубки могли б бути нотатками про складний робочий процес та його кроки або ігровим рахунком якоїсь доісторичної гри.

 

«Призначення цього мамонтового ребра залежно від різних інтерпретацій коливається від складного символічного до зовсім практичного, повсякденного використання», – сказала Штефані Кельбль (Stefanie Kölbl) з Музею давньої історії у Блаубойрені.

 

Проте точна функція цієї знахідки дотепер залишається нез’ясованою. Тим не менше, всякі ідеї щодо цього заохочуються: як у музеї, так і на сторінці музею у Facebook. «Ми раді дискутувати з нашими відвідувачами про те, звідки могли взятися ряди 13, 83 і 90 зарубок», – сказала Кельбль.

 


Steinzeit-Fund gibt Rätsel auf

Eberhard Karls Universität Tübingen, 27/07/2018

Зреферувала С. К.

01.08.2018