В Україну повернулося 12 моряків, утримуваних у Греції через контрабанду.

 

У ніч на 28 липня в одеський аеропорт прилетіли 12 українських моряків, яких утримували у Греції. Їхній екіпаж за підозрою у контрабанді прикордонники затримали ще в травні 2017 року.

 

Про це повідомляє "Громадське радіо"

 

На Батьківщині моряків зустрічали близькі і друзі.

 

"Я не бачив дитини майше 1,5 року! Він зараз навіть не впізнає мене, лякається! Мине трошки часу, щоб він знов звик до мене", – поділився моряк Дмитро Адаменко. 

 

Почесний консул Греції Пантеліс Бумбурас розповів, що українцям допомагали повернутися на Батьківщину кваліфіковані адвокати.  

 

"Це були складні 14 місяців. Довелося долучити серйозних адвокатів. І сьогодні, на щастя, ми домоглися справедливого рішення суду на користь українських моряків. Більше року ми тримали руку на пульсі. Крім адвокатів, потрібно було підтримати моряків психологічно", – розповів Бумбурас. 

 

У Греції досі перебувають капітан, старший помічник, двоє рядових для з’ясування всіх обставин. Наразі вирішують питання про їхнє перебування на території Греції.

 

У травні 2017 року судно Mekong Spirit з 16 українськими моряками заарештували грецькі правоохоронці за підозрою у контрабанді зброї. Спочатку моряки перебували на військовій базі без права виходу на берег, а капітан – у в’язниці. Під час судового процесу моряків випустили з військової бази, але вони продовжували жити на судні біля берегів Греції.

 

Як заявила нещодавно Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, у тюрмах Греції наразі перебуває 161 українець, зокрема 112 осіб – за звинуваченням у перевезенні нелегальних міґрантів.

 

"Українці заполонили грецькі тюрми. Наших громадян обманним шляхом запрошують працювати на круїзних лайнерах, яхтах, а натомість під примусом сили та загрозою смерті змушують переправляти через море «нелегалів» до Європи. Саме через це сотні українських моряків були затримані грецькими правоохоронними органами", – зазначила Денісова.

 

Найсвіжіша гучна справа – 20 липня суд міста Пірей ухвалив вирок українцям Сергієві Шваюку та Петрові Литвинчуку за перевезення нелеґалів (торгівля людьми) – по 180 років за ґратами кожному. Як розповіли родичі Шваюка та Литвинчука, музикантів івано-франківського гурту Familia Perkalaba, чоловіки не мали наміру йти на злочин і в такому становищі опинилися під примусом.

 

30.07.2018