Заарештовано екс-президента Вірменії.

Роберта Кочаряна звинувачують у поваленні конституційного ладу.

 

 

В Єревані суд першої інстанції в п'ятницю, 27 липня, ухвалив рішення про арешт екс-президента Вірменії Роберта Кочаряна на два місяці. Раніше Спеціальна слідча служба Вірменії звинуватила політика в «поваленні конституційного ладу» десять років тому. Кочаряна вже переведено з будівлі суду в кримінально-виконавчу установу. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

Адвокати Кочаряна згодом після оголошення рішення про арешт екс-президента Вірменії заявили, що оскаржать постанову суду. Сам Кочарян спростував висунуті проти нього звинувачення і заявив, що його хочуть не допустити до участі в майбутніх позачергових парламентських виборах. «Це політичне переслідування, це вендета. Не думав, що в нашій сучасності так можна фабрикувати звинувачення», – цитує News.am слова Кочаряна.

 

Нагадаємо, що звинувачення Кочаряну висунуто в рамках справи про розгін першого березня 2008 року демонстрації після президентських виборів, за якою він раніше проходив як свідок. «На основі зіставлення доказів, зібраних у рамках попереднього слідства у кримінальній справі щодо подій 1-2 березня 2008 року, 26 липня 2018 року колишньому президентові Вірменії Роберту Кочаряну було висунуто звинувачення по першій частині статті 300.1 КК Вірменії за те, що він за попередньою змовою з іншими особами скинув конституційний лад Республіки Вірменія», – наголошується в повідомленні Спеціальної слідчої служби Вірменії.

  

Як вважає слідство, в процесі підготовки і проведення виборів 19 лютого 2008 року було скоєно численні порушення в інтересах тодішнього президента Вірменії Роберта Кочаряна і прем'єр-міністра, кандидата на посаду президента Сержа Саргсяна. Ці порушення, своєю чергою, спровокували масові акції протесту. Слідчі стверджують, що, придушуючи протестну активність громадян, Арутюнян та інші високопоставлені особи порушили конституцію країни. Вони фактично запровадили у Вірменії воєнний стан, а збройні сили республіки були використані проти громадян, котрі брали участь у мітингах. Під час розгону учасників мирної акції протесту загинуло 10 осіб і понад 250 отримали поранення.

28.07.2018