Екс-президента Вірменії Роберта Кочаряна звинуватили в поваленні конституційного ладу.

Справа стосується кривавих сутичок у країні десять років тому.

 

 

Звинувачення в поваленні конституційного ладу колишньому президентові країни Кочаряну висунула Спеціальна слідча служба Вірменії. Відомство повідомило про це в четвер, 26 липня, вказавши, що в суд першої інстанції передано клопотання про арешт екс-глави держави.

 

Звинувачення Кочаряну висунуто в рамках справи про розгін першого березня 2008 року демонстрації після президентських виборів, за якою він досі проходив як свідок. Раніше в четвер Кочарян і колишній начальник Єреванського гарнізону Збройних сил Вірменії, чинний генеральний секретар Організації договору про колективну безпеку Юрій Хачатуров з'явилися в Спеціальну слідчу службу на допит. Про це повідомив вірменський інформаційний портал News.am.

 

«На основі зіставлення доказів, зібраних у рамках попереднього слідства у кримінальній справі щодо подій 1-2 березня 2008 року, 26 липня 2018 року колишньому президентові Вірменії Роберту Кочаряну було висунуто звинувачення по першій частині статті 300.1 КК Вірменії за те, що він за попередньою змовою з іншими особами скинув конституційний лад Республіки Вірменія», – наголошується в повідомленні Спеціальної слідчої служби Вірменії.

 

У справі про повалення державного ладу, в рамках якої вивчаються події, які відбулися в республіці в період з 23 лютого до другого березня 2008 року, раніше був оголошений в розшук і заочно арештований колишній міністр оборони Вірменії Мікаел Арутюнян.

 

Як вважає слідство, в процесі підготовки і проведення виборів 19 лютого 2008 року було скоєно численні порушення в інтересах тодішнього президента Вірменії Роберта Кочаряна і прем'єр-міністра, кандидата на посаду президента Сержа Саргсяна. Ці порушення, своєю чергою, спровокували масові акції протесту. Слідчі стверджують, що, придушуючи протестну активність громадян, Арутюнян та інші високопоставлені особи порушили конституцію країни. Вони фактично запровадили у Вірменії воєнний стан, а збройні сили республіки були використані проти громадян, котрі брали участь у мітингах. Під час розгону учасників мирної акції протесту загинуло 10 осіб і понад 250 отримали поранення.

27.07.2018