Голова ДПСУ вважає, що дії Росії в Азові – економічний тиск.

 

Голова Державної прикордонної служби України Петро Цигикал інтерпретує дії Росії в Азовському морі як намір вчинення економічного тиску на Україну.

 

Про це Цигикал завив у інтерв'ю виданню "Главком".

 

"Сьогодні, щоби пройти через Керченську протоку, потрібен дозвіл РФ. Росіяни принципово затягують терміни – то в них немає буксира, то ще щось. Якщо раніше все займало кілька годин, то сьогодні до 70 годин тримають. За ці кілька днів компанії витрачають великі гроші. Через це іноземні партнери відмовляються заходити в Азовське море. Йде такий штучний економічний тиск, штучна блокада. Треба підіймати це питання перед міжнародними організаціями", – сказав він.

 

Цигикал зауважив, що росіяни затримують іноземні кораблі не в самому Азовському морі, а переважно в районі Керченського мосту. "Вони вважають, що це їхні внутрішні води, і якщо ми туди зайдемо, то це буде конфлікт. Ми мусимо це розуміти", – визнав він.

 

Зі слів посадовця, проблема в Азовському морі існує через те, що немає визначеної лінії розмежування. Україна в односторонньому порядку затвердила її ще у 1998-99 роках указом Президента, але Росія її не визнає. Тому море вважають територією спільного використання.

 

Цигикал додав: "Кілька днів тому трапилась ситуація, коли корабель Російської Федерації "Краснодонець" вийшов у море і наблизився на вісім миль до нашого берега. Вони виходять для того, щоби затримувати наші риболовецькі судна. Ми вислали в цей район корабельно-катерну групу і попросили росіян забратися. Десь за хвилин 20 вони таки пішли до свого берега".

 

Щороку комісія з рибальства підписує на наступний рік угоду, яка визначає порядок вилову риби і перебування суден обох країн в Азовському морі. Окрім цього, там вказується, що кожна зі сторін може оглядати будь-яке судно іншої, і під час виявлення порушень притягувати його до відповідальності.

 

"Враховуючи ситуацію, президент нещодавно дав міністру оборони доручення посилити наші позиції в Азові, і я знаю, що така робота ведеться", – сказав голова ДПСУ.

 

27.07.2018