Пролітаючи над..: Палац архієпископів в Оброшиному

 

Z продовжує публікацію циклу відеооглядів визначних пам'яток Галичини, знятих з висоти. Здебільшого це замки, палаци, фортифікаційні та сакральні споруди, які невпинно руйнуються, і наше покоління може виявитися останнім, яке ще має шанс побачити їх на власні очі. А тим часом руїни ці навіть у такому стані вражають своєю красою, величчю, вишуканістю архітектурних деталей. Особливо, коли дивишся на них згори, мов птах...

 

 

 

З 1466-го по 1939 роки Оброшине належало львівським архієпископам. У 1730-х роках відомий римо-католицький релігійний діяч архієпископ Ян Скарбек будує тут розкішний бароковий палац, який стає літньою резиденцією архієпископів.

 

Автор проекту — архітектор Юзеф Фонтана.

 

 

Будівля розташована у великому парку з каскадними озерами.
 

Палац дуже постраждав у Першій світовій війні. У 1914-1915 роках був пограбований російськими військами. Проте вже у 1920-х споруду суттєво перебудували. Фасади отримали модерністський декор, а з боку парку додали балкон на спіральних стовпах, декоративні тумби та сходи у парк.

 

Парадні ворота на територію палацу прикрашені скульптурами у стилі рококо.

 

Перебудова палацу спричинила серйозну критику з боку інших архітекторів та громадськості. На їхню думку, надання пам’ятці бароко модернових рис спотворило її.

 

 

У 1939 році палац зайняли «перші совіти», а з 1941-го по 1944-й у ньому мешкало німецьке військове командування. Серйозної шкоди споруді ні одні, ні інші не завдали. Однак зараз вона у вкрай занедбаному стані.

 

Вже за часів незалежності палац реставрували, проте лише частково. Причепурили парадний фасад, а протилежний бік продовжує руйнуватися.

Сьогодні це приміщення бібліотеки Науково-дослідного інституту землеробства і тваринництва західних областей України.
 

27.07.2018