У Росії розпочався суд над Павлом Грибом.

 

У Ростові-на-Дону розпочалося перше засідання у справі українця Павла Гриба. Згодом суд відправив справу на доопрацювання прокурорам.

 

Про це повідомляє "Громадське радіо".

 

 

На засіданні була мати Павла Марія Гриб. Слухання також відвідали український консул та українські і російські журналісти.

 

Процес розпочали у відкритому режимі.

 

Прокурор читав обвинувальний акт шість хвилин. Російські слідчі зазначають, що Павло Гриб діяв під тиском Стефана Капіноса, з яким познайомився у 2013 році. Згідно з версією російського звинувачення, Гриб схиляв російську школярку Тетяну Єршову виготовити та підірвати вибухівку. Дівчина нібито не любила "вчителів, учнів та усіх росіян".

 

Інкримінують Грибу статтю кримінального кодексу РФ "схиляння до теракту".

 

Після оголошення обвинувального акту Павло Гриб заявив, що не визнає обвинувачень. "Я повністю не згоден з обвинуваченням. Оскільки під час ведення слідства були допущені критичні помилки, які не дозволяють обґрунтувати це обвинувачення для того, аби мати підстави для притягнення до відповідальності", – наголосив Павло. Чоловік спілкується українською, його перекладають.

 

Адвокатка Марина Дубровіна додала, що під час слідства були серйозні порушення, які не дозволяють продовжувати суд.

 

На те, що в обвинувальному акті, зачитаному прокурором, вказана стара редакція статті 205 КК РФ, за якою обвинувачують Павла (підбурювання до теракту), звернув увагу один з суддів Сергій Горелов. Стаття передбачає вісім років тюремного ув’язнення, але вже не діє. Прокурор заявив, що це помилка, а він має на увазі нову редакцію цієї статті, за якою обвинувачуваному загрожує до 10 років колонії.

 

Адвокатка Марина Дубровіна заявила, що посилення покарання протирічить російській Конституції.

 

Після перерви колегія суддів Північно-Кавказького окружного військового суду в Ростові постановила: справу українця Павла Гриба треба повернути на доопрацювання прокурорам. 

 

Українця Павла Гриба затримали в Мінську 24 серпня минулого року. Він поїхав у Білорусь на зустріч із дівчиною.

 

Після затримання Павло зник, і лише 7 вересня його виявили в СІЗО Краснодара. ФСБ висунуло йому звинувачення у підготовці теракту.

 

Павлу Грибу 20 років, у нього вроджена хвороба – портальна гіпертензія.

 

Українських лікарів до Павла не допускають.

 

3 липня російський суд залишив Павла Гриба під вартою до 20 грудня.


 

23.07.2018