Національне антикорупційне бюро України вважає, що до провокації з штурмом офісу НАБУ в Києві можуть мати стосунок керівники Міністерства внутрішніх справ України.

 

Про це йдеться в заяві НАБУ. Бюро також опублікувало відеозапис, на котрому видно момент штурму та обличчя окремих нападників.

 

"Не відкидаємо, що сьогоднішні події є свідомою, спланованою та організованою провокацією з боку представників певних політичних сил. Це підтверджується як зв’язками одного з організаторів акції з фігурантами розслідувань НАБУ — народним депутатом Євгеном Дейдеєм та близьким родичем міністра внутрішніх справ, так і пасивністю поліції стосовно правопорушників. Жоден із них не був затриманий, що навряд чи було б можливим, якби подібні події сталися, приміром, у приміщенні МВС", – ідеться у заяві.

 

НАБУ, зокрема, зазначає: "Тільки після того, як ці так звані протестувальники почали трощити меблі та погрожувати працівникам НАБУ, представники МВС зайшли всередину і ввічливо попросили їх вийти".

 

Бюро нагадує, що минулого тижня стало відомо про рішення прокурора САП закрити справу щодо екс-заступника міністра внутрішніх справ та сина очільника МВС ("справа наплічників").

 

НАБУ висловило "категоричну незгоду" з цим рішенням та вважає, що детективи зібрали достатньо доказів для передачі справи до суду за обвинуваченням у розтраті 14,5 мільйона гривень.

 

"Вважаємо, що акція 17 липня є атакою на НАБУ за його принципову позицію в розслідуванні корупції представників правлячої еліти", – підсумували в НАБУ.

 

Як повідомляв Z, у вівторок група противників НАБУ з підлітків, бабусь та чоловіків у камуфляжі вийшла на захист керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького. Протестувальники травмували керівника Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

 

17.07.2018