Політика поза спортом

Добре, що вітчизняні люди, від яких щось залежить, не копають м’яча, не бігають 42 кілометри 195 метрів і не стрибають в воду з висоти. Якби вони то робили, то простим смертним загрожували б перманентні напади істеричного сміху. Огляд подій тижня, що минув.

 

Фініш тижня

 

 

Школярі і студенти сильно люблять і чекають канікул, коли можна займатися чим завгодно. Але тинейджерам і гризунам граніту науки у своїх стремліннях далеко до народних депутатів, які законних багатотижневих вихідних прагнуть, як Божого змилування.

 

Протягом сесії парламентарі не надто пітніють від надлишку роботи і запросто можуть зробити собі вихідні, назвавши то роботою в окрузі чи профільному комітеті, але все одно тішаться законному відпочинку, як затяті неуки. 

 

В очікуванні вакацій законотворці встигли трохи зіпсувати настрій журналістам, запропонувавши загнати акул пера в басейн у вигляді прес-центру, де б ті не заважали законотворити, але потім спам’яталися, що ретранслятори їхніх глибокодумних монологів можуть помітно зіпсувати настрій перед відпусткою, і дали задній хід, розповідаючи про те, що тільки парламент цього героїчного скликання зумів ухвалити закон про антикорупційний суд і ще купу життєво важливих епістол. Про дрібниці на кшталт обіцяного зняття власної недоторканності народні депутати не згадували.

До 4 вересня пройтися біля будівлі Верховної Ради буде простіше, а особливо активних слуг народу їхні роботодавці і так регулярно бачитимуть у різноманітних телевізійних ток-шоу. Найпопулярніша тема – розпуск парламенту восени – вже не актуальна, і тепер ВР мають «розпускати» трохи пізніше, аби вибори Президента навесні наступного року збіглися з виборами нового законодавчого органу. Цю мантру ми почуємо і на канікулах, і після них.

 

«Бляхи» тижня

 

 

У вересні минулого року українські власники машин, зареєстрованих в Польщі, Литві, Словаччині і тому подібних закордонах, влаштували транспортний колапс в Києві, вимагаючи, аби їхнє «залізо» мало такі самі права, як придбане в Україні, а поліція не чіплялася, бо то порушує права людини і автомобіля. Тоді парламентарі обіцяли полегшити життя «євробляхерам», ті заспокоїлися, але сполошилися вже цього літа, бо замість встелити вишиваними обрусами дорогу антикваріату з Європи, влада дала поліції доступ до митної бази, за допомогою якої правоохоронці залюбки штрафували водіїв, що занадто довго катаються на «транзитних» автомобілях.

 

Водії знову показали зуби, і вийшло в них то ефективніше, ніж в шахтарів і «афганців» з «чорнобильцями», які робили спроби зробити аналогічне нещодавно.

Перед канікулами Верховна Рада ухвалила два закони, які полегшать «бляхам» пересування в просторі і часі, і зважаючи на успіх водіїв-нелегалів, можна чекати в столиці пікетів бурштинокопачів чи карпатських лісорубів. Законодавство в нас кривеньке, як качечка в казці, і вдало проведена акція може дати так само казкові результати.

 

Міністр тижня

 

 

Бійками в середовищі високопосадовців нікого в Україні давно вже не здивуєш, але у випадку з лагідним туцанням міністра енергетики Ігоря Насалика і нардепа Сергія Шахова був цікавий підтекст.

 

Конфлікт між підлеглим Гройсмана і членом депутатської групи «Воля народу» стався під стінами профільного відомства, яке вкотре пікетували шахтарі, вимагаючи заборговану зарплату. Насалик вийшов до протестувальників на предмет поговорити, Шахов забрав у нього мікрофон – і почалася «боротьба нанайських хлопчиків».

 

На сутичку Брюса Лі з Чаком Норрісом в стінах Колізею це було подібно мало, але посмішку могло викликати. Тепер про Насалика згадуватимуть не лише як про культуриста, а і як про відносно активного розмахувача кулаками, і мало хто згадає, що напередодні квазібійки того ж Ігоря Степановича звинувачували в таємних контактах з «Росатомом». Прес-служба міністерства Насалика спростувала можливість зв’язків шефа з окупантами, а потім сталася така яскрава сутичка.

 

Казус тижня

 

 

До переліку лайливих слів української мови можна сміливо вносити буквосполучення ФІФА. То буде терміном подібним до того, яким іменують жінку з невгамовним бажанням вночі прогулятися територією військової частини або в’язниці, але гірше і актуальніше.

 

Про неадекватність головної бюрократичної структури, що має стосунок до футболу, говорять ще з минулого тисячоліття, але тепер виявилося, що в ФІФА сидять особини, яких і не на кожну панель пустять. Представники хорватської збірної і колишні гравці київського «Динамо» Вукоєвич і Віда, святкуючи перемогу своєї команди над росіянами, сказали «Слава Україні». В ФІФА це сприйняли як порушення якихось їхніх правил – і у футболістів з’явилися проблеми. Після реверансів (в міру виховання і словникового запасу кожен може замінити це визначення агресивнішим) в бік РФ ФІФА вкотре закликала розділяти спорт і політику та слідкувати за мовою. Після Росії Чемпіонат світу прийматиме екзотичний Катар. Цікаво, до яких вивертів додумається ФІФА в середовищі гарячих арабів.

 

16.07.2018